MINDFULNESS BASED YOGA TEACHER TRAINING

Vanuit “presence” en met compassie

In de mindfulness based yoga teacher training komen twee werelden samen, die van yoga en mindfulness. Dit gaat verder dan alleen asana’s, de fysieke yoga houdingen. Het gaat voornamelijk om de innerlijke houding die we ontwikkelen ten opzichte van onszelf en onze hier-en-nu ervaring. Zo groeien we in opmerkzaamheid, inzicht en compassie. In deze yoga teacher training leer je hoe je ontspannen, vanuit vertrouwen en afgestemd op het hier en nu mindfulness based yoga geeft.

WAT IS
MINDFULNESS
BASED YOGA?

In de mindful yoga lessen bewegen we met aandacht. We vertragen en oefenen in opmerkzaamheid. Opmerken wat zich aandient. Van moment tot moment. Zonder oordeel. Ontspanning, vreugde en souplesse. Maar ook weerstand, pijn, schaamte, verdriet of innerlijke strijd en hardheid.

We oefenen niet om de houding tot in perfectie uit te voeren, je hoeft er dus niet lenig voor te zijn. Alhoewel ik niet ontken dat alignment van belang is. We gebruiken de houdingen eerder als ingang naar binnen, om zo onszelf en onze patronen beter te leren kennen. Hoe we omgaan met onszelf en onze binnenwereld wordt zichtbaar op de mat.

We ontwikkelen in elke les een houding van vriendelijke nieuwsgierigheid naar dat wat zich aandient. Een houding van acceptatie, van respect naar het lichaam en alles wat het vandaag wel of niet kan. Een houding van niet oordelen maar vanuit compassie met jezelf leren omgaan. We leren om patronen als presteren, het “goed moeten doen”, continu vergelijken, over grenzen gaan en onszelf bekritiseren herkennen en los te laten. In plaats daarvan komt er ruimte. Ruimte om te “zijn”. Gewoon zoals je bent. Met alles dat er is.

 

Elke houding is een uitnodiging om aan te komen waar je nu bent

Voor wie

Deze mindfulness based yoga teacher training is niet alleen voor yoga docenten die verfijnder les willen geven en meer willen leren over de integratie van mindfulness en het Boeddhisme in hun lessen. Deze opleiding is ook niet alleen voor mindfulness trainers die willen leren hoe ze vanuit meer stevigheid en authenticiteit de yoga in hun mindfulness cursus kunnen geven. Ook yoga en meditatie beoefenaars (die wel of geen les willen gaan geven) op zoek naar diepgang, zelfkennis en persoonlijke & spirituele groei zijn welkom in deze bijzondere opleiding.

Wat ga je leren

Na het afronden van deze 100 uurs opleiding heb je alle skills om zelf verantwoord, vanuit vertrouwen en authenticiteit mindful yoga en meditatie lessen te geven. Aan bod komen:

 

Grondhouding en mindfulness basisprincipes
4 nobele waarheden en het 8-voudig pad
15 basislessen gebaseerd op restorative, yin & do-in
Aanpassingen, props en opties
Stemgebruik, woordkeuze
Omgaan met emoties en weerstand
Aanraking en muziek als verdieping
Meditaties begeleiden
Rituelen, lesopbouw en eigen lessen maken
Intuïtief lesgeven vanuit het hier en nu
Holding space

 

De opleiding wordt gegeven in een kleine groep van max 6 deelnemers waardoor je verzekerd bent van echte aandacht voor jou en jouw proces. Naast dat je leert om als professional mindful yogalessen te geven is deze opleiding ook een verrijking voor jezelf als mens. Je bent zelf meer “present” in je lessen, in je persoonlijke practice en in je leven. Je geniet meer van de kleine, fijne dingen. Ook ga je merken dat je veerkrachtiger, met meer wijsheid en ontspanning om leert gaan met de uitdagingen van alle dag.

 

Praktische info

 

Dagindeling teacher training

Een opleidingsdag ziet er ongeveer zo uit:

10:00 – 10:30 Opening circle
10:30 – 12:00 Yoga & meditatie les
12:00 – 13:00 Lunch
13:00 – 14:00 Posture lab
14:00 – 15:00 Theorie
15:00 – 16:45 Yoga & meditatie les
16:45 – 17:00 Closing circle

 

Opbouw 100 uurs teacher training

75 uur Fysieke opleidingsuren
35 uur Personal practice
35 uur Literatuurstudie

 

Verplichte literatuur

Insight Yoga – Sarah Powers
Restorative yoga – Gail Boorstein Grossman
Do-In – Lilian Kluivers
Het wijze hart – Jack Kornfield
Moving into meditation – Anne Cushman

 

Data

Blok I: 10, 11, 12, 24 en 25 juni 2021
Blok II: 15, 16, 17, 29, 30 juli 2021
Blok III: 16, 17, 18, 30 sept, 1 okt 2021

 

Prijs
Prijs in 2021: 1497 euro ex BTW
Prijs in 2022: 1897 euro ex BTW

OVER SUZAN

 

Suzan Oostvogels

Trainer & opleider

Na mijn opleiding tot psycholoog en mindfulness trainer, heb ik verschillende yoga teacher trainingen gevolgd in binnen en buitenland waaronder hatha yoga, vinyassa, yin yoga, do-in, nidra & restorative yoga. Uiteindelijk heb ik dit alles verweven tot mijn eigen vorm van yoga waarin mindfulness, compassie en zachte yoga samenkomen tot een bijzondere les. Een les waar ik zelf jaren naar zocht, maar eigenlijk nergens vond.

Door mindfulness en compassie te verweven in de yoga lessen leer ik anderen om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Met alles dat er is. We maken ruimte voor wat zich aandient, want alleen zo kan het transformeren. Hardheid in zachtheid. Strengheid in liefde. Chaos in helderheid. Spanning in ontspanning. Dit is zoveel meer dan alleen fysieke houdingen. Het is bijna therapie, maar dan zonder dat het zo zwaar is. Een stukje lichter, zachter en wijzer verlaten mensen mijn lessen.

Het meest bijzondere werk dat ik maar kan bedenken. Ik wil niets liever dan met deze teacher training dit bijzondere werk doorgeven.

 

CONTACT

MindfulCentrum
Binnen Walevest 46
3311 AB Dordrecht

T: 078 203 203 3
E: info@mindfulcentrum.nl

KVK: 57000018
BTW: NL001143456B87

VOLG ONS