ONS VERHAAL

Het MindfulCentrum is opgezet door Suzan Oostvogels. Een drukke doener die zelf op zoek was naar een fijne plek om te verstillen. Om zichzelf te leren kennen, haar drukke hoofd te leren managen en simpelweg te ontspannen. Zonder vage shit of geitenwollensokken gedoe. Met diepgang en praktische tools. Die plek waar zij zo naar zocht, bleek onvindbaar. Dus besloot ze zelf die plek te creëren.

 

Hoe het allemaal begon

Suzan is geboren in een ondernemend gezin. Met haar ouders en broertje werkte ze elke dag op de aardbeien tuinderij. Het was hard werken. De hele zomer lang ging elke dag om vijf uur de wekker om op tijd op de akker te zijn. Over emoties werd niet gepraat. Het was vooral hard werken, niet zeuren en doorgaan. Dat harde werken is met de paplepel ingegoten. Maar dat harde werken, waar ze zoveel mee bereikte, had ook een keerzijde.

Dat ontdekte Suzan tijdens haar master. Suzan werd toegelaten tot een selectieve master aan de UvA. Uit het kleine veilige dorpje de grote stad Amsterdam in. In dat jaar werden tien studenten opgeleid tot psycholoog en trainer. Een bijzonder programma waar Suzan enorm veel over zichzelf leerde. De lat lag hoog. Er waren 9 anderen die waren geselecteerd voor deze master. En die 9 anderen waren in haar ogen ook bizar goed in wat ze deden. Elke dag gaven ze training aan elkaar. En elke dag waren er dus 9 anderen, twee docenten en een camera aan het observeren. Allemaal om bewust te worden, te groeien en in een jaar klaar te zijn om als psycholoog trainingen te geven.

 

Enorm confronterend voor een perfectionist in hart en nieren

Suzan had thuis maar een ding geleerd. En dat was hard werken. Dus ook nu, nu ze werd geconfronteerd met collega studenten die zo enorm goed waren. Ze voelde zich onzeker en wilde dat eigenlijk niet voelen. Om dat te voorkomen, ging ze hard werken. Dat was wat ze had geleerd. Hoe meer ze zou weten over een bepaald thema van haar training, hoe beter ze het zou doen. En hoe meer scenario’s ze uit zou denken, hoe beter ze daar op kon reageren. Ze bereidde elk klein stukje training voor alsof het haar levenswerk was. Ze was uren aan het studeren en sliep daardoor minder. Ze piekerde veel en was in bed allerlei doemscenario’s aan het uitdenken over de training die de volgende dag plaats vond. Of ze piekerde over de training die ze had gegeven. Nooit goed genoeg.

 

Steeds harder werken, steeds minder slapen

Ze zette gerust om vijf uur de wekker om iets voor te bereiden of af te maken. Want ja, dat had ze vroeger geleerd. Dit putte natuurlijk enorm uit. Suzan belandde in een neerwaartse spiraal tot ze besefte dat er iets moest veranderen. Anders zou ze thuis komen te zitten met een burn-out. En ze wist maar al te goed dat dit helemaal niet nodig was. Ze kreeg goede beoordelingen. Iedereen was tevreden. Alleen haar innerlijke criticus was eigenlijk nooit blij en tevreden. Het was nooit goed. Ze wist dat ze destructief bezig was, maar wat ze niet wist was hoe ze hier uit moest komen. En daar begon het mindfulness avontuur. Want wat zou er voor kunnen zorgen dat ze minder piekerde. Beter sliep. Milder werd voor zichzelf. Meer kon genieten en tegelijkertijd ook effectiever werd? Mindfulness.

 

Mindfulness, is dat niet voor vage mensen?

Er waren oordelen. Veel oordelen over mindfulness. Suzan vond het maar vaag. Voor vreemde mensen. Vast iets wazigs. Want ja, alles wat ze niet kende daar oordeelde ze over. Maar toch was er iets dat haar trok. En dat was het wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness. Er waren zoveel onderzoeken die aantoonden dat mindfulness behulpzaam was in het omgaan met stress en gepieker. In het effectiever worden en ook milder. Ze kocht het boek Headspace en was meteen verkocht. Andy beschreef heel helder, toegankelijk en vooral ook leuk hoe het trainen van de aandacht werkt. Suzan ging er mee aan de slag en ze ontdekte zo een manier om zichzelf te managen.

 

Geen snelle trucjes

Haar hoofd werd rustiger. Ze kreeg meer inzicht in haar gevoelens. Ze ontdekte dat je juist door minder te doen meer bereikt. Een hele nieuwe wereld ging voor haar open. Dit was in de tijd van haar eerste baan bij een trainingsbureau dat vaardigheidstrainingen binnen grote corporate bedrijven gaf. Waar ze eerder nog streed om daar zelf training te mogen geven, ontdekte ze vervolgens dat dat eigenlijk niet paste bij wat ze echt te doen had. Ze gaf en ontwikkelde trainingen in management- en coachtechnieken, gespreksvaardigheden of bijvoorbeeld time management. Maar ergens voelde het alsof ze die mensen een trucje leerde. Met een schema om inzicht te krijgen in hoe je je tijd benut (zoals bij een timemanagement training), daar gaat de wereld niet door veranderen. De psycholoog in haar wilde meer diepgang. Waar de echte verandering zit, dat is in het moment waarop je niet doet wat je jezelf had beloofd. Waarop je in de automatische piloot stapt en wordt geleid door onbewuste gedachten en gevoelens. Als je je daar bewust van wordt, in het moment, dan pas kun je werkelijk veranderen. In het moment vindt de magic plaats. Daar zit werkelijke gedragsverandering. Niet in een snel trucje. En dat is nou precies waar mindfulness over gaat. In het moment aanwezig zijn. Met een frisse blik kijken en handelen.

 

Making magic

Suzan besloot om de opleiding tot mindfulness trainer te volgen. Vanaf dat moment ging het in vogelvlucht. Langzaam aan ging ze minder werken voor het trainingsbureau en meer en meer mindfulness trainingen geven. Suzan werd zelfs benaderd door haar opleider om training voor hen te geven. Er kwamen ook veel vragen voor individuele trajecten, workshops en mindfulness trainingen voor bedrijven. Kortom, het was tijd om op eigen benen te staan. In 2014 zei ze vaarwel tegen haar eerste werkgever en dat terwijl een vast contract op haar lag te wachten. In een tijd van economische crisis besloot ze haar hart te volgen en voltijd te werken aan haar misse: mensen laten schitteren van binnenuit.

 

Hoe het groeide

Nadat ze training gaf op verschillende locaties in Dordrecht en Breda kon ze in 2015 haar eigen plek gaan creëren in hartje Dordrecht. In een bijzonder oud pakhuis heeft ze het MindfulCentrum gevestigd. Een plek voor drukke doeners en actieve denkers op zoek naar rust, ruimte en richting. Het bleek een waanzinnig succes. Zo’n succes dat ze alle aanvraag zelf niet meer kon handelen. Steeds vaker zaten de lessen vol of liet haar agenda geen ruimte voor individuele gesprekken of opdrachten van bedrijven. Suzan creëerde een netwerk van frisse en goede mindfulness trainers en yoga docenten om mee samen te werken. Nu is het MindfulCentrum een plek waar je naar toe mag gaan om te verstillen. Te ontdekken. Geïnspireerd te raken. Ontspanning te vinden of juist energie op te doen. Een plek die wordt gedragen door fijne teachers zodat jij jezelf welkom mag voelen. Een plek waar je even uit mag rusten en op mag laden. Waar je mag voelen dat je goed bent zoals je bent. En weer mag verbinden met je hart.

 

Een plek waar Suzan zo naar zocht en die ze zelf mocht creëren. We heten je welkom op deze fijne plek en kijken er echt naar uit jou te mogen begeleiden. Zien we je bij een yogales? Kom je een mindfulness training volgen of gun jij jezelf een retreat dag? In welke vorm dan ook. Wees welkom.

CONTACT

MindfulCentrum
Binnen Walevest 46
3311 AB Dordrecht

T: 078 203 203 3
E: info@mindfulcentrum.nl

KVK: 57000018
BTW: NL029951446B01

VOLG ONS