Deze pagina is niet meer up to date

MINDFULNESS WEEKEND RETRAITE

Stil worden, vertragen en aankomen waar je nu bent

In dit mindfulness retraite weekend maken we echt tijd en ruimte voor onszelf. Even helemaal offline om op adem te komen, uit te rusten en inzichten op te doen. Om de drukte van alledag los te laten, niet te zorgen voor, niets te moeten en weer in contact te komen met onszelf, onze eigen wijsheid en onze ware natuur. Op een prachtige stille plek midden in de natuur waar je de vogels hoort fluiten en je zo het bos in loopt.
 

HERKEN
JE DIT?

In het dagelijkse leven ben je druk. Misschien heb je het gevoel ‘geleefd te worden’. De meeste tijd focus je op wat er buiten je gebeurt. Druk met werk, de zorg voor familie en vrienden, met het goed moeten doen, met presteren. Druk met sociale media, de berichten op je telefoon of andere vormen van “lawaai” waarin de wereld bij je binnenkomt. Dit kan je zo in beslag nemen, dat je niet meer toekomt aan wat er intussen eigenlijk bij jezelf speelt. Een stilteretraite geeft een fijne, veilige bedding om het ‘zorgen voor buiten’ even los te laten. Zodat je kunt vertragen, naar binnen kunt keren en weer contact maakt met jezelf en je eigen wijsheid.

There’s no WiFi in the forest, but I promise you’ll find a better connection.

Programma

Elk seizoen organiseren we een (stilte) retraite in de natuur. Het dagprogramma is simpel en overzichtelijk. Hierdoor komt het lichaam geleidelijk tot rust en ook je geest wordt kalm en helder.

Elke dag is een ritmisch en ontspannen afwisselen van zachte yoga, zitmeditatie, loop- en informele meditatie. Ook oefenen we in mildheidsmeditatie en gaan we de natuur in. Tijdens het weekend zijn er korte inleidingen, momenten ​van uitwisseling en kun je vragen stellen en ervaringen delen met Suzan.

De retraite begint op donderdagavond om 20.00 uur (aanvang vanaf 19 uur) en eindigt op zondag rond 16.00 uur.

Het was een heerlijk mindfulness weekend waarin ik tot rust kon komen en ook ruimte voelde om stil te staan en zaken te verwerken. De meditaties en yin yoga waren mooi. Het schrijven verdiepend. De stilte bijzonder fijn. Een retraite als deze is echt een cadeau voor jezelf. Ookal ging ik alleen, ik heb me geen moment alleen gevoeld door de fijne sfeer.

Petra

 

 

Bedankt voor dit onwijs fijne weekend voor mezelf. De mindfulness en yoga waren goed afgestemd op wat er in jou afspeelt. De mooie natuur, de open sfeer, het heerlijke gezonde eten, en de liefdevolle begeleiding van Suzan. Alles kwam samen voor mij. Ik voelde me gedragen. Het voelde als thuiskomen.

Marjon

 

STILTE
OM BETER
TE HOREN

We zijn dit weekend in stilte. Ik geloof dat stilte nodig is om te voelen hoe het echt met je gaat. Door afwezigheid van “lawaai” ontstaat er niet alleen rust, maar komt er ook ruimte voor inzichten.

We kijken, luisteren en ervaren wat er nu is. We maken contact met wat er eigenlijk in ons leeft. Iets waar we normaal vaak aan voorbij gaan. Misschien ontdek je simpelweg een diepe rust en een ‘oké-zijn’ met jezelf die je nog niet eerder ervaren hebt. Ga je voelen en ontdekken of je nog de juiste richting op gaat of ontdek je wat eigenlijk aandacht nodig heeft. Het samen oefenen in een groep, zelfs als we stil zijn, werkt daarin ondersteunend.

Met de inzichten die je tijdens het lange weekend opdoet, kun je in het dagelijks leven op een andere, bewustere manier met gewoontes en patronen omgaan.

KRACHT
VAN DE
NATUUR

Ik nodig je uit om stil te worden en je zintuigen helemaal open te zetten. Te voelen dat je voeten in contact zijn met het gras, dat de wind je huid kust en je haren in beweging brengt. Luisterend naar het geritsel van de bladeren en het gezang van de vogels, ben je helemaal in dit moment. Verbonden met de natuur die jou weer laat voelen wie je bent en waar je bent.

Elk retraite weekend staat in het teken van het betreffende seizoen. Ervaar het ondersteunende en kalmerende effect van de natuur. De natuur, het betreffende seizoen, als onze meditatie leraar. 

De natuur herinnert ons er aan dat we alles al in ons hebben voor een tevreden, rijk en vreugdevol leven. Alleen was je dat misschien even vergeten. Deze retraite brengt je weer in contact met je eigen natuur.

PRAKTISCHE
INFO

Voor wie

Deze mindfulness retraite in stilte is voor beginners en gevorderden die behoefte hebben aan stilte, rust en inzicht.

Locatie

We verblijven op een prachtige locatie midden in de natuur op de Veluwe. Centrum Oostrave in Epe heeft een prachtige grote tuin en ligt op loopafstand van het bos. Een fijne stille plek om te onthaasten en weer op te laden.

Eten

Er wordt vegetarisch en biologisch voor je gekookt.

Slapen

Op deze retraite heeft ieder een eigen slaapkamer (douche en toiletten op de gang). Kom je samen en wil je een kamer delen dan is dat mogelijk. Je mag je eigen bedlinnen en handdoeken meenemen. Wil je dit huren, dat kan. De locatie rekent hiervoor €10,00 voor bedlinnen en €8,00 voor handdoeken.

Deelnameprijs

€397 per persoon. Dit bedrag dekt de kosten voor overnachtingen, alle maaltijden en de hele dag door koffie, thee en vers fruit.

Voor de retraite begeleiding van Suzan bepaal je zelf het bedrag. Dit wordt in de traditie ook wel dana (vrij vertaald vrijgevigheid) genoemd. Vrijgevigheid brengt vreugde, bij zowel gever als ontvanger.

Het bedrag voor de begeleiding betaal je contant aan het einde van het weekend. Ik vind het belangrijk dat je geeft wat goed voelt, recht vanuit je hart en wat past bij jouw financiële situatie.

Meer info

Wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op.

Data & aanmelden

Het mindfulness meditatie weekend was precies zoals ik me had voorgesteld. Het is iedereen aan te bevelen. Wat was het heerlijk. De yogalessen waren heel relaxed en de mindfulness momenten gaven rust en inzicht. Alles is weer op een rijtje gezet in mijn hoofd en mijn lijf. De locatie, het eten, de begeleiding. Alles was zeer goed verzorgd. Op naar het volgende weekend!

Ciska

Ik vond het een heerlijk ontspannen mindfulness en yoga weekend, waarin ik meer motivatie en inzichten heb gekregen om verder te gaan met mijn mindfulness en yoga beoefening. De locatie was fantastisch en het eten echt top. Ik ben even helemaal tot rust gekomen.

Kim

Ik had het gehoopt en ik heb het gekregen. Een mooier mindfulness weekend had ik me niet kunnen bedenken. Ontzettend bedankt voor alles. De lessen. Het eten. De aandacht. Wat ben ik ontzettend blij dat ik mezelf dit heb gegund. Door jou ben ik weer in yoga en meditatie gaan geloven. Ontzettend bedankt voor alles wat je me tot nu toe hebt gegeven in je lessen maar ook daarnaast. Je bent een bijzonder mens!

Judith

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Ik heb nog nooit een retraite gevolgd, kan ik wel meedoen?

Iedereen met en zonder ervaring is welkom op de mindfulness retraite weekenden. Je hebt geen ervaring met mindfulness nodig, maar dat mag natuurlijk wel.

Het helpt als je een mindfulness training hebt gevolgd, of op een andere manier ervaring hebt met meditatie of yoga, maar dit is dus geen vereiste. Ook als het nog helemaal nieuw is, ben je van harte welkom op de retraite.

We vragen vooral nieuwsgierigheid en enthousiasme om te ontdekken wat er gebeurt als je langere tijd stil bent.

Mag ik mijn telefoon gebruiken?

Wil je het maximale uit de retraite halen, dan mag je jezelf het gunnen om je telefoon een paar dagen helemaal uit te zetten. Zo kun je volledig op jezelf focussen en heb je echt alle ruimte voor jezelf. Maar uiteraard: dit kies je zelf.

Voor aanvang kun je er voor kiezen om je telefoon bij mij in te leveren. Zo kun je ook niet in de verleiding komen. Misschien is dat even afkicken, maar je gaat echt de weldaad ervaren van even helemaal offline zijn.

Mocht je het weekend zonder telefoon door willen brengen maar wél bereikbaar willen zijn voor noodgevallen, dan kun je altijd mijn nummer doorgeven. Daar blijf ik gedurende het weekend op bereikbaar.

Ik kan niet op een meditatiekussen zitten. Kan ik dan wel meedoen?

Tijdens de retraite krijg je uitleg en praktische tips over de meditatie houding. Mediteren is vaak het meest prettig op een meditatie kussen of bankje. Mocht je om gezondheidsredenen niet kunnen zitten op een meditatie kussentje of bankje dan ben je ook van harte welkom. Mediteren kan namelijk ook op een stoel. Heb je hier twijfels over, bespreek dit dan vooraf even.

Ik heb een speciaal dieet, kan daar rekening mee gehouden worden?

Er wordt vegetarisch en biologisch voor ons gekookt. Heb je dieetwensen, geef dit dan tijdig aan. Het centrum rekent hiervoor een eigen bijdrage van 6 euro.

Hoe zit het met de prijs van het weekend?

De prijs voor het retraite weekend bestaat uit twee delen. Zo houden we de retraites zo toegankelijk mogelijk, juist ook voor mensen met een kleine beurs.

Deel I: Werkelijke kosten
Na aanmelding ontvang je een factuur. Het bedrag van €397 maak je na ontvangst van de factuur over. Dat bedrag dekt de gemaakte kosten voor overnachtingen, alle maaltijden en de hele dag door koffie, thee en vers fruit.

Deel II: Donatie voor begeleiding
Sinds oudsher wordt de dhamma, de lessen van de Boeddha, doorgegeven op basis van donatie (dana). Voor de begeleiding van Suzan bepaal je dus zelf het bedrag. Dit betaal je contant aan het eind van het weekend, anoniem in een envelop. Je bepaalt dus zelf hoeveel je voor de begeleiding wil geven. Dit is een oefening in vrijgevigheid en brengt vreugde in zowel gever als ontvangen.

Hoeveel zal ik doneren? Is er een richting?

Het bedrag voor de begeleiding is dus op donatie basis. Het is fijn om een richting te weten. Gemiddeld geven deelnemers tussen de €75 en €200. Maar echt elk ander bedrag is goed. Ik vind het belangrijk dat je geeft wat goed voelt, recht vanuit je hart en passend ook bij jouw financiële situatie.

Is de locatie goed bereikbaar met auto en OV?

Tijdens dit retraite verblijven we op in het sfeervolle centrum Oostraven, Oostravenweg 5 in Epe. Deze locatie ligt midden op de Veluwe en het dichtstbijzijnde station is station ‘t Harde. Er is voldoende gelegenheid om gratis te parkeren.

Wanneer kan ik beter niet meedoen met de retraite weekenden?

Als je ernstige, acute psychische problemen hebt is het niet aan te raden deel te nemen. Ben je onder behandeling, bespreek het dan met je behandelaar. Dat is degene die het beste samen met jou kan inschatten of er voldoende innerlijke stabiliteit is zodat je deel kunt nemen. Mocht je twijfelen, dan kun je altijd even contact met me opnemen.

Ik ben zwanger, is het verstandig om mee te doen?

Als je zwanger bent kun je zeker mee op retraite. De zwangerschap is een hele bijzondere periode in het leven van een vrouw. Er verandert van alles in je lijf.

Hoe bijzonder is het om juist dan stil te mogen staan. Stil te mogen worden. Contact te maken met wat er eigenlijk in je leeft. Te ontspannen. Te zijn. De retraites die Suzan geeft zijn mild. Ook de yoga is zacht. Dus je bent van harte welkom.

Het is een groot geschenk voor jezelf en voor je ongeboren kindje.

Hoe wordt er rekening gehouden met COVID?

Op deze locatie zijn er eenpersoonskamers. Ook is de meditatie zaal ruim genoeg om 1,5 meter afstand te houden en zullen we zo veel als mogelijk buiten werken.

We houden ons aan de richtlijnen die op dat moment gelden van het RIVM.

Mocht de retraite geannuleerd worden ivm corona, dan kun je gewoon een ander retraite weekend kiezen.

We vragen je om jouw eigen gezondheid goed in de gaten te houden en je te houden aan de richtlijnen vanuit de overheid die op dat moment gelden. Heb je klachten, laat je dan zo snel mogelijk testen. Bij een negatieve uitslag kun je mee doen. Heb je geen testuitslag en wel klachten, dan kun je helaas niet meedoen.

Het is aan te raden een annuleringsverzekering af te sluiten.

Smile, breathe and go slowly…
 

BEGELEID
WORDEN
DOOR

Suzan Oostvogels

Psycholoog, Mindfulness- & zelfcompassie trainer

Alle mindfulness & yoga retraite weekenden worden verzorgd door mij, Suzan Oostvogels. Ik ben niet alleen mindfulness en compassie trainer in de hoogste categorie. Maar daarnaast ook psycholoog, yoga teacher en eigenaar van het MindfulCentrum.

Ik ben gek op de natuur en doe niets lever dan jou tijdens de stilte weekenden in contact brengen met je ware zelf. Met je eigen natuur. Mindfulness, zachte yoga en journaling zijn daarbij slechts het middel. De stilte en de natuur ondersteunen het proces. Ik heb dit zelf al vaak mogen ervaren in retraites die ik volg. De rust. De stilte. Even uit mogen zoomen. Vertragen. Weer voelen. Het doet me zó goed. Ik vind niets zo bijzonder om jou dat ook te laten ervaren.

Ik ontmoet en begeleid je graag op deze bijzondere retraite helemaal voor jou. Zullen we samen de stilte opzoeken?

Suzan Oostvogels
CONTACT

MindfulCentrum
Binnen Walevest 46
3311 AB Dordrecht

T: 078 203 203 3
E: info@mindfulcentrum.nl

KVK: 57000018
BTW: NL001143456B87

VOLG ONS