Deze pagina is niet meer up to date

MINDFULNESS TRAINING

In 8 stappen naar rust in je hoofd, lijf & leven

In een druk en vol leven is het een kunst om in balans te blijven. Ren jij jezelf regelmatig voorbij? Voel je veel druk en onrust? Heb jij het gevoel dat er teveel op je bordje ligt? Heb je last van stress, burn-out of spanningsgerelateerde klachten? Draait je drukke piekerhoofd overuren? Slaap je slecht, ben je vaak moe of kun je niet meer echt genieten van kleine fijne dingen? Misschien heb je last van angstige of sombere gedachten? Herken jij je in een of meer van deze punten en is het tijd voor een positieve verandering? Doe dan mee met de mindfulness training in Dordrecht.

MINDFULNESS =
EVIDENCE BASED

 

De mindfulness training wordt ook wel MBSR training genoemd: Mindfulness Based Stress Reduction Training. Het is een wetenschappelijk onderbouwde training van 8 weken. Onderzoek wijst uit dat deze methode helpt bij stress, een vol hoofd, overbelasting en burn-out. Mindfulness blijkt daarnaast ook effectief bij terugkerende depressies, angstklachten, piekeren, slapeloosheid, chronische pijn, onbeheersbare emoties en diverse stress gerelateerde klachten. 

Mindfulness helpt je te vertragen, de balans te herstellen en meer in het hier en nu te leven. De combinatie van westerse psychologie met eeuwenoude, oosterse wijsheid, leidt tot zelfkennis en innerlijke rust.

Mindfulness lost je problemen niet op, maar je leert er anders (bewuster) mee om te gaan. Je gaat niet-effectieve patronen doorbreken en ontdekt hoe je bewuster met stress, tegenslag en ongemak om kunt gaan. Je vergroot je zelfkennis en ontdekt hoe je gelukkiger en veerkrachtiger kan zijn, ook als het leven even tegen zit of lastig is.

Hoe zou het zijn als je weer rust in je hoofd zou hebben?

Opbouw mindfulness training

 

De mindfuness training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Het is een praktische training waarbij oefenen en leren door ervaren centraal staan. In een kleine groep van max 10 deelnemers werken we stap voor stap aan meer bewustwording, zelfkennis en rust in je hoofd.

Elke les staat een specifiek thema centraal. We bespreken het thema van de week, oefenen en wisselen ervaringen uit. We leren van en met elkaar. Uiteraard is er ruimte voor vragen en reflectie. Dit alles zodat je het geleerde, direct na de les, praktisch thuis kunt toepassen.

Gedurende de training ga je dagelijks thuis 30-40 minuten aan de slag met de meditatie oefeningen. Mindfulness zou je kunnen zien als een soort mentale conditie training. Door dagelijks je mind te trainen met de meditaties, groeit jouw mentale sixpack. Je bent er vaker met aandacht bij. Je leert stil te staan in het moment en bewuster te worden van wat je doet, denkt en voelt.

Doordat jouw mentale sixpack gedurende de training groeit, leer je jezelf en jouw automatische (stress)patronen beter kennen. Alleen zo kun je uit de automatische pieker piloot stappen, bewuste keuzes maken en jouw destructieve patronen in denken en doen doorbreken. Zo werk je in 8 weken naar meer rust, ruimte en richting in je leven.

Thema’s per week

RESULTATEN
MINDFULNESS
TRAINING

Je hebt minder stress
Je piekert minder
Je zit lekkerder in je vel
Je geniet meer van dit moment
Je kunt je beter ontspannen
Je ervaart meer rust
Je slaapt beter

Je leert milder naar jezelf te kijken
Je gaat bewuster met uitdagingen om
Je zelfvertrouwen neemt toe
Je kunt je beter concentreren
Je wordt effectiever
Lichamelijke klachten nemen af
✓ Je staat in je kracht

Werkwijze

Praktisch

Vergoeding

Onze werkwijze is praktisch, persoonlijk en 100% vrij van geitenwollensokken.

Zowel Lotte als Suzan zijn beide opgeleid tot psycholoog en gecertificeerd tot de hoogste categorie mindfulness trainers (VMBN categorie 1) waardoor vergoeding van de mindfulness training in veel gevallen mogelijk is.

Hierdoor weet je zeker dat je goed begeleid wordt en kun je een hoogwaardige, degelijke en inspirerende mindfulness training verwachten.

Tijdsinvestering

8 groepsbijeenkomsten van 2,5 uur
30 minuten per dag oefenen
 
Kleine groep
Ivm corona max 6 deelnemers
 
Kosten
€ 497- *
Inclusief tel. intake, 8 sessies, inspirerend werkboek en oefeningen op mp3
 

Aanvullende zorgverzekering
Vaak wordt de mindfulness training vergoed. Informeer bij je zorgverzekeraar of kijk op ZorgWijzer.


Werkgevers/UWV/Arbo
In het kader van duurzame inzetbaarheid en/of persoonlijke ontwikkeling vergoeden werkgevers ook in veel gevallen de mindfulness training.


Mantelzorgers

Informeer bij je zorgverzekeraar of bij je gemeente naar de mogelijkheden voor vergoeding van de mindfulness training speciaal voor mantelzorgers.

Momenteel zijn er geen fysieke mindfulness trainingen gepland

Mindfulness trainer Suzan Oostvogels

ERVARINGEN

 

De afgelopen weken heb ik ervaren als prettig en zinvol. Ik merkte dat ik in mijn leven soms te veel mijn best doe en dat dat veel energie kost. Door de oefeningen kon ik het fanatieke meer loslaten en mijn aandacht brengen naar wat ik doe in plaats van altijd maar weer een paar stappen vooruit zijn. Ik heb al meer cursussen gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling maar deze cursus blonk uit in eenvoud, lichtheid en het besef dat ik al goed ben zoals ik ben.

Tijmen, Event organisator

De mindfulness training heeft me als ik heel eerlijk ben meer gebracht dan ik had verwacht. Ik heb zoveel inzicht gekregen in mijzelf, kan beter omgaan met stress en durf nu meer voor mezelf te kiezen. De trainingen en mindfulness oefeningen zijn praktisch, leerzaam maar vooral ook leuk! De rust en het enthousiasme van Suzan zorgden ervoor dat ik graag naar de bijeenkomsten ging.

Marieke, Ondernemer

Ik vond het best spannend om naar de mindfulness training te gaan. Maar gelukkig had een collega van me de training al gevolgd bij het MindfulCentrum. Door zijn positieve ervaring en de fijne intake die ik had hakte ik de knoop door en besloot ik er voor te gaan. Zelfs al moest ik vanuit Rotterdam komen. Ik heb er geen moment spijt van gehad het was het meer dan waard! Zonder de training had ik er nu heel anders voor gestaan en je weet niet half hoe dankbaar ik hiervoor ben.

Peter, Project adviseur

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is het nou eigenlijk, mindfulness?

De Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training is eind jaren zeventig ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn. Hij combineerde oosterse wijsheid met praktische westerse psychologie tot een 8 weeks programma dat over de hele wereld gegeven wordt door gecertificeerde mindfulness trainers.

Mindfulness betekent bewust aandacht geven in dit moment, zonder oordeel. Het maakt je bewuster. Bewust van wat je op dit moment ervaart, denkt en voelt. Van moment tot moment. Het brengt inzicht in je (vaak nog) onbewuste en automatische gedachtepatronen, automatische reacties en manier van handelen.

De kern van mindfulness is het bewust worden van je automatische patronen in denken, voelen en doen. Als je weet wat er gaande is, heb je de keuze erin mee te gaan of niet. Hierdoor ontstaat er in feite meer stuurmanskracht over jezelf, je ontwikkelt persoonlijk leiderschap. Mindfulness helpt om (onbewuste) belemmerende gedachten, emoties en spanning makkelijker los te laten. Je wordt er minder onbewust en automatische in meegesleurd. Je leert om met meer aandacht in het leven te staan, jezelf en jouw patronen beter te leren kennen, uit je automatische piloot te stappen en bewuste, frisse keuzes te maken.

Is mindfulness zweverig?

Vaak krijgt mindfulness nog de stempel ‘zweverig’. Als je er mee aan de slag gaat, merk je dat het juist het tegenovergestelde van zweverig is. Je bent er simpelweg vaker met aandacht bij en wordt je juist bewuster van wat er zich in het hier-en-nu afspeelt. Dat is toch alles behalve zweverig? De afgelopen 35 jaar is er veel wetenschappelijke onderzoeken gaan naar mindfulness. Wat blijkt:

 

  • De 8 weekse mindfulness training helpt bij het verminderen van stress, gejaagdheid, onrust en gepieker.
  • De 8 weekse mindfulness training helpt bij het voorkomen en/of herstellen van burn-out klachten.
  • De 8 weekse mindfulness training zorgt voor meer ontspanning, betere nachtrust, meer energie.
  • De 8 weekse mindfulness training zorgt voor beter herstel en meer balans.
  • De 8 weekse mindfulness training helpt bij het vergroten zelfvertrouwen.
  • De 8 weekse mindfulness training draagt bij aan meer focus en concentratie.
  • De 8 weekse mindfulness training zorgt zelfs voor verbeterde prestaties op het werk.
  • De 8 weekse mindfulness training helpt in het vergroten van zelfinzicht.

 

Bovenstaande effecten van mindfulness laten zien dat het alles behalve zweverig is. Door een mindfulness training te volgen, ontwikkel je praktische vaardigheden die je de rest van je leven kunt blijven toepassen.

Waar moet ik op letten als ik een mindfulness training kies?

Mindfulness lijkt de laatste jaren een echte hype en dat zie je in het aanbod en de hoeveelheid ‘wildgroei’. Mindfulness is namelijk geen beschermde naam en een erg breed begrip. We raden je aan te letten op de volgende twee punten:

  1. Kies een trainer die goed is opgeleid en in ieder geval is ingeschreven bij de VMBN. Trainers met het categorie 1 lidmaatschap zijn echt goed opgeleid, volgen jaarlijks trainingen en opleidingen om bij te blijven en weten echt waar ze het over hebben.
  2. Daarnaast is het belangrijk dat je je vooral ook fijn voelt bij de mindfulness trainer. Daarom hebben we altijd eerst een vrijblijvende telefonische kennismaking. Zo kun je kijken of het goed voelt en klikt.

 

Wanneer kan ik beter niet meedoen met de mindfulness training?

Het kan zijn dat je midden in een ingrijpende levensgebeurtenis zit, zoals een scheiding, verhuizing of net na een overlijden. Als dat het geval is, adviseren we je om even te wachten met de mindfulness training. Als je last hebt van een ernstige, actieve depressie met zware medicatie is het aan te raden eerst even met je behandelaar te overleggen.

Moet ik klachten hebben om baat te hebben bij mindfulness?

De mindfulness training werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. Al snel bleek dat mindfulness ook hielp bij andere gezondheidsproblemen zoals angstklachten, depressie, burn-out en stress gerelateerde klachten. Ook als je geen directe klachten hebt kun je de krachtige voordelen van mindfulness meditatie ervaren. Mindfulness zorgt voor meer inzicht, helderheid en focus. Niet voor niets dat grote namen als Steve Jobs, Oprah Winfrey en Bill Gates mediteren. Door mindfulness benut je jouw potentieel maximaal en haal je het beste uit jezelf en jouw leven.

Ik kan er een les niet bijzijn. Kan ik de gemiste les inhalen?

Helaas is dat niet mogelijk. Het kan gebeuren dat je er een les niet bij kunt zijn. Meestal bellen we dan en praten we je bij. Als je meer dan 2 lessen moet missen, dan is het aan te raden om op een ander moment te starten met de mindfulness training.

Wordt de mindfulness training vergoed?

Het is mogelijk de training gedeeltelijk of in sommige gevallen helemaal vergoed te krijgen via de zorgverzekeraar. Hier lees je meer. Goed om te weten: veel werkgevers zijn tegenwoordig bereid om de training te betalen en hebben daar speciale opleidings- en ontwikkelbudgetten voor beschikbaar. Mocht een offerte nodig zijn om dit met je werkgever te overleggen, laat het ons gewoon weten. We helpen je graag in dit proces.

Hoe werkt het als ik me eenmaal heb aangemeld?

Nadat je je hebt aangemeld voor de mindfulness training vindt er eerst een vrijblijvende telefonische intake plaats.

In deze intake maak je kennis met de trainer. Samen onderzoeken jullie of de training nu voor je past, krijg je de mogelijkheid om te kijken of het klikt en is er natuurlijk ruimte om al je vragen te stellen. Voelt het goed, dan gaan we aan de slag. Je ontvangt na de intake de factuur voor de mindfulness training. Pas na het ontvangen van de betaling kun je definitief deelnemen aan de mindfulness training.

Een week voor aanvang ontvang je nog een mail met alle praktische informatie op een rijtje.

 
Loslaten, accepteren en ontspannen zijn vaardigheden die iedereen kan leren!

 

Je kunt de mindfulness training ook individueel of online volgen.

ONZE TRAINERS

 

Suzan Oostvogels

Psycholoog & Cat. 1 mindfulness trainer

Ik ben Suzan Oostvogels. Psycholoog, coach en eigenaar van het MindfulCentrum. Ik weet zelf hoe essentieel het is om in een druk leven af en toe echt te verstillen. Mindfulness en yoga helpen mij persoonlijk om rust, ruimte en richting te geven aan mijn drukke en soms hectische hoofd en leven. Het is fantastisch om anderen te begeleiden op hetzelfde pad.

Mijn werkwijze zou je kunnen omschrijven als praktisch, down-to-earth en confronterend als het moet, met een vleugje humor als het kan. Integer, liefdevol en betrokken. Ik help je graag de beste versie van jezelf te zijn zodat jij weer kunt schitteren van binnenuit.

CONTACT

MindfulCentrum
Binnen Walevest 46
3311 AB Dordrecht

T: 078 203 203 3
E: info@mindfulcentrum.nl

KVK: 57000018
BTW: NL001143456B87

VOLG ONS