Tolerantie is vooral het inzicht dat het geen zin heeft om je op te winden.

Hoe vaak maak jij je druk om anderen? Om hoe ze dingen doen? Om wat ze zeggen? Om hoe ze omgaan met jou? Of juist om hoe ze omgaan met anderen?

Lullige situaties. Onhandige situaties. Awkward situaties. Vervelende situaties. Lastige situaties. Iedereen komt ze tegen. Vroeg of laat. Of het nu bij familie, op het werk, bij vrienden of in de wijk is waar je woont. Het gaat niet altijd zoals je hoopte. Er worden uitspraken gedaan of acties gezet waar je het niet mee eens bent. De vraag is, hoe ga je er mee om?

Het is wijs om te onderzoeken of het werkelijk zin heeft om je altijd druk te maken over zulke zaken. Heeft het werkelijk impact als je je opwindt? Als je er over piekert en maalt? Heeft het werkelijk zin om je boos te maken? Heeft het zin om te proberen de ander te veranderen?

Als het antwoord ja is, doe er dan iets mee. Nee niet je boos zitten maken, en er niets van zeggen. Zeg er dan iets van. Bespreek je gevoel. Bespreek wat je dwars zit. Bespreek wat je niet fijn vindt en hoe je het anders zou willen zien.

Als het niet tot de ander doordringt, hoe vaak je het ook probeert, is het misschien wijs om het te laten zijn. Zonder dat je het er mee eens hoeft te zijn, zonder dat je jezelf erover opwindt.

Als je beseft dat het helemaal geen zin heeft, stop dan met je zorgen maken. Richt je aandacht op je adem en leer om sommige zaken, hoe lastig misschien ook, te accepteren zoals ze zijn. En als je niet kunt accepteren, kun je je afvragen wat je hier nu precies aan het doen bent? Als je heel eerlijk bent, wat brengt deze relatie (met wie dan ook, je partner, buur, collega etc) je dan nog?

 

***

Voortaan vieren we maandag! Elke maandag een nieuwe mindful quote. Gewoon om je week fris, mindful en vol nieuwe inspiratie te beginnen. Deze quote en meer inspiratie vind je ook op de Facebookpagina en op Instagram. Fijne #MindfulMaandag!

***