VERHALEN

Lees hier de echte verhalen van anderen die jou voorgingen

Mindfulness heeft mij absoluut gebracht waar ik op hoopte namelijk een manier vinden om rust te creëren in mijzelf. Suzan Oostvogels doet dit op een uiterst deskundige en zeer fijne manier. Haar aanpak is bijzonder prettig. Op duidelijke wijze leert ze je hoe je op een ander manier kan kijken naar alledaagse dingen. Je leert anders omgaan met de drukte van alledag en met de dingen die je hoofd zoal bezig houden. En dat alles op een nuchtere, absoluut niet ‘zweverige’ manier. De oefeningen zijn fijn en praktisch. Ik ben bijzonder blij dat ik de stap heb gezet om deze mindfulness training te gaan volgen. Het heeft mijn leven verrijkt!

Janneke, Secretaresse

Ik heb Suzan leren kennen als een fijn trainster die veel ruimte schept en respectvol de ervaringen van de deelnemers met vriendelijke aandacht tegemoet treedt. Zij kon onze groep en de individuen bemoedigend toespreken, zodat we steeds weer een extra stapje vooruit deden. De groepsapp die Suzan introduceerde vond ik een verrijking van de mindfulness training, hierdoor motiveerden we ook elkaar. De mindfulness training heeft mij laten ervaren dat gedachten komen en gaan en dat je niet helemaal verstrikt hoeft te raken in deze gedachten. Ik heb geleerd de stabiliteit in mezelf op te zoeken om beter met tegenslagen om te gaan.

Stephany, Organisatiecoach

De afgelopen weken heb ik ervaren als prettig en zinvol. Ik merkte dat ik in mijn leven soms te veel mijn best doe en dat dat veel energie kost. In de oefeningen bij Suzan kon ik het fanatieke meer loslaten en mijn aandacht brengen naar wat ik doe in plaats van altijd maar weer een paar stappen vooruit zijn. Ik heb al meer cursussen gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling maar deze cursus blonk uit in eenvoud, lichtheid en het besef dat ik al goed ben zoals ik ben. Veel oefeningen gebruik ik na het afsluiten van de cursus nog. Dank voor je vrolijke en degelijke begeleiding Suzan! Ik kan het iedereen aanraden om bij jou een mindfulness training te doen!

Tijmen, Evenementen organisator

De mindfulness training heeft mij de praktische tools gegeven om beter naar mijn lijf te luisteren en meer rust te creëren.

Annejan, Consultant

In het voorjaar van 2014 heb ik met veel plezier de mindfulness training bij Suzan gevolgd. Ik had al verschillende boeken hierover gelezen, maar het lukte me niet goed om dit toe te passen in mijn leven. Vandaar dat ik heb gekozen voor een groepstraining.

Op haar website belooft Suzan een praktische, concrete down-to-earth training en dat waren de woorden die mij triggerden om juist voor deze mindfulness training te kiezen. En Suzan maakt deze woorden waar. Inhoudelijk vind ik de training heel goed. Ten opzichte van de boeken, zit de meerwaarde in het persoonlijk contact met Suzan en ook met de groep. Er is voldoende ruimte om eigen ervaringen te delen en hier met elkaar over te praten, zonder dat hier de nadruk op ligt. Suzan blinkt uit in het luisteren zonder oordeel en laat je zelf meedenken over mogelijke oplossingen, waarbij ze soms suggesties of tips geeft. De werkvormen zijn afwisselend en ook het werkboek ziet er goed uit. Suzan maakt regelmatig gebruik van korte teksten en verhaaltjes, waardoor de stof beter beklijft. Daarnaast maakt ze hierbij ook gebruik van de social media, o.m. door te verwijzen naar interessante video”s. Iedere week krijg je een aantal praktische huiswerkopdrachten. Hiervoor geldt: hoe meer je traint, hoe groter het effect.

Door deze mindfulness training heb ik geleerd om op verschillende momenten van de dag bewust even stil te staan bij het moment en bij mezelf. Dit is zeker een training geweest waar ik wat aan heb gehad en die ook op langere termijn zijn effect zal hebben. Daar ben ik van overtuigd!

Gerlinde, Docent

Ergens in het najaar van 2013 gaf ik mij op voor de cursus mindfulness met het idee dat ik relaxter zou willen omgaan met stressmomenten in mijn werk en in zowel werk als privé meer zou willen ontspannen en genieten in plaats van almaar bezig te zijn. De start van de cursus in januari 2014 kwam voor mij precies op het goede moment. In de weken voorafgaand aan de cursus was ik thuis komen te zitten met RSI-klachten en was ik ook mentaal een grens over.

Voor mij gaf de mindfulness training vanaf de eerste week veel structuur ik mijn dagen. Ik zat natuurlijk veel thuis, maar met behulp van de mindfulness oefeningen had ik het idee dat ik een nuttige invulling aan mijn dagen gaf en dat ik ook echt aan het werken was aan mijn herstel. De wekelijkse trainingen op dinsdagavond waren voor mij weer een startpunt voor een nieuwe week waarin ik aan de slag kon met nieuwe mindfulness oefeningen. Deze oefeningen waren goed in te passen in de dagelijkse bezigheden en naar mate de weken vorderde begon ik steeds meer momenten op de dag te herkennen waarop ik onbewust bezig was met mindfulness. Heel leuk om dit op te merken.

Suzan is een hele fijne mindfulness trainer die vanaf week één de groep op fijne manier benadert en iedereen de kans geeft zijn/haar persoonlijke ervaringen te delen. Daarbij geeft ze het gevoel dat ze écht luistert en met je mee denkt. Het feit dat ze gedurende de training altijd per mail of telefoon bereikbaar was voor vragen of gewoon even een praatje, geeft aan hoe betrokken Suzan is. Dat heb ik erg gewaardeerd.

De mindfulness basistraining is twee weken geleden geëindigd, maar ik merk dat ik nog altijd energie krijg als ik terug denk aan de acht weken. Ik heb echt wat gehad aan de training. Ik heb geleerd hoe ik stress bij mezelf kan herkennen en hier soms even afstand van kan nemen door er op een andere manier naar te kijken. Daarnaast pas ik een aantal mindfulness oefeningen uit de training nog steeds dagelijks toe om even tot rust te komen. Dat kost me geen uren, maar juist de korte oefeningetjes helpen daarin. Dat is het mooie van de cursus. Wat ik geleerd heb in de training komt de hele dag door in kleine dingen terug, maar juist die bewustwording in kleine dingen maakt voor mij het verschil.

Floor, Teammanger

Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt, nadat mijn man de mindfulness training een jaar eerder had gevolgd. Ik zag hem zo relaxed door het leven gaan en hoopte dat het mij ook iets zou kunnen bieden. Samen met een vriendin vond ik een mindfulness training speciaal voor twintigers/dertigers bij Suzan en dat leek ons een veilige keuze.

Na de eerste kennismaking was ik gelijk van een aantal vooroordelen af en vond ik dat we in, een door Suzan gecreëerde veilige sfeer, alles met elkaar konden delen. In de 8 weken die de mindfulness cursus duurde, groeiden we als cursisten dichter naar elkaar toe en gingen de opdrachten nog makkelijker, omdat we zo open en eerlijk naar elkaar waren. Ook in het dagelijkse leven werd alles steeds beter toepasbaar. Het was nog even goochelen met de tijd die je aan jezelf moest besteden, maar alleen door er echt tijd aan te besteden, zou het ook gaan slagen. Ik was er tenslotte zelf aan begonnen en wilde het ook goed afronden.

Gaandeweg werd ik steeds milder tegenover anderen, maar ook tegenover mezelf. Ik leerde door de mindfulness cursus dat dit is wat het is, alles is er al. Het enige wat je hoeft te doen is ZIJN. Ik probeer mindfulness nu in mijn omgeving als een olievlek uit te spreiden. Ook al wordt er nu niet door iedereen actief mee omgegaan, misschien plant ik een zaadje voor de toekomst!

Margreet, Officemanager

Via vrienden en collega’s had ik al gehoord wat ik moest verwachten van een mindfulness training. Met een open en nieuwsgierige houding ben ik de mindfulness basistraining bij Suzan gestart. En toch ook wel met wat hoge verwachtingen. Ik hoopte dat ik minder last zou hebben van mijn migraine.

We hadden een geweldige ruimte en vooral de onbevangenheid van Suzan sprak mij enorm aan. Ze speelde in op de behoeften van de groep en op een fijne manier hebben we stapje voor stapje geleerd hoe meditatie en mindfulness je kan helpen in het dagelijks leven. Ik vind het erg sterk dat ze antwoord kan geven op veel van je vragen, ook kan het antwoord zijn: ‘ik weet het niet, wat denk je dat zelf de beste oplossing is?’ Gelukkig is Suzan ‘ook gewoon mens’ met meer- en minder mindful momenten die heel erg leuk zijn om te delen met de groep. Met de andere deelnemers van de mindfulness training hebben we veel positieve energie uitgewisseld wat gestimuleerd werd door Suzan.

Van mijn migraine ben ik helaas niet van af, maar ik weet nu wel wat helpende tools zijn om hier mee om te gaan dankzij de mindfulness training. Ik vind het heerlijk om te mediteren, werd enthousiast van de opdracht om een ‘eigen’ meditatieplekje te maken en heb dit direct uitgevoerd. Ik hoop dat ik het vol kan houden om tijd voor mezelf te nemen zoals ik deze 8 weken heb gedaan, het is zo fijn!! Het heeft mij zó veel positieve energie opgeleverd.

Janneke, Functioneel Beheerder UMC Utrecht

Opgejaagd gevoel, hectiek van alledag, moeten en nog meer moeten. Wie kent het niet? Natuurlijk zijn de goedbedoelde adviezen van je omgeving welkom en herkenbaar, maar luister je daar ook echt naar? Na eerst eens nieuwsgierig in wat boeken te hebben gelezen, heb ik mij ingeschreven voor de mindfulness basistraining bij Suzan. 8 weken lang een avond voor jezelf, samen met anderen, de zogenaamde “lotgenoten”. Ieder met zijn eigen verhaal maar allemaal op zoek en bereidt te investeren in een stuk persoonlijke ontwikkeling.

Nou, ik heb er geen spijt van gekregen. Suzan heeft ons op haar eigen, rustige en begripvolle manier geleerd om gedachten te laten zijn. Te accepteren dat zaken zijn zoals ze nu eenmaal zijn. Met diverse mindfulness meditatie oefeningen, delen van ervaringen en onder professionele begeleiding van Suzan hebben we mooie avonden gehad. Emoties komen en gaan, maar ook dat is allemaal mogelijk tijdens de trainingsavonden van Suzan. Mij heeft het de mogelijkheid geboden om uit de hectiek van alledag een rustig momentje te zoeken. Al dan niet met behulp van muziek of gewoonweg stiltes te laten zijn. Meer bewust te zijn van de omgeving, van je routines van alledag.

Suzan is gepassioneerd met haar vak bezig en dat helpt je vooruit en merk je ook tijdens de mindfulness trainingen. De mindfulness training heeft mij veel inzicht gegeven, was leerzaam, maar buiten dat waren het gezellige avonden met een warme groep mensen! Een aanrader voor iedereen die in zichzelf wil investeren, bedankt Suzan!

Noortje, HR manager

Na een burnout heb ik alles geprobeerd om helemaal beter te worden. De remedie leek een half jaar medicatie, fysiotherapie en veel rust, maar ik viel soms terug. Mijn behandelaar stond gelukkig open voor alternatieven zoals een mindfulness training. Suzan leek mij iemand die de training met gepaste bevlogenheid en doortastendheid kon brengen. Voordat de cursus begon heb ik de luisteroefeningen geprobeerd. Haar stem vond en vind ik ook prettig om naar te luisteren. De groep heb ik gekozen omdat ik vooral de meditatie technieken wou leren en nog niet veel zware gevallen om me heen kon verdragen. De belangrijkste lessen voor mij zijn dat ik beter dicht bij mezelf kan blijven. In de oefeningen kom je erachter hoe je lichaam voelt, welke gedachten je bezighouden en hoe je kunt spelen met de aandacht voor die sensaties. Het mediteren is voor mij een proces waarbij ik heel compleet, mild en puur ga waarnemen. Zo vind ik beter mijn weg. Zonder dat mis ik veel van wat er op het moment zelf gebeurt. Bijvoorbeeld geluksmomenten met mijn zoon van 4 beleefde ik niet bewust. In het moment zelf zijn er emoties en gedachten die ik niet zou willen missen!

Suzan stond ook open voor coaching als dingen aan de orde kwamen die ik niet of niet meteen met de groep wou delen. Ik bedoel bijvoorbeeld dat ik niet wil mopperen over mijn relatie of het werk, maar juist verder wil komen met mezelf. Met de persoonlijke aanwijzingen van Suzan kon ik de oefeningen concreter richten en zo werken aan moeilijkere gevoelens en gedachten. Ik heb geleerd dat ik beter daar mee bezig kan zijn dan dat ik op een automatische manier reageer op mijn omgeving. Suzan heeft mij op een warme, professionele manier gecoacht en dat waardeer ik enorm. Ze geeft ruimte aan wie van ver komt, maakt tijd en ruimte voor je om je verder te helpen en ze houdt bijna ongemerkt heel goed de regie in handen tijden de sessie.

John, Docent

Dankzij de mindfulness training van Suzan herken ik mijn stresssignalen, erken ik mijn grenzen en luister ik beter naar mezelf. Ik ervaar nu veel meer rust in mijn hoofd of ik weet die met behulp van de geleerde mindfulness oefeningen te creëren. Hierdoor voel ik me prettiger, minder gestressed, ben ik in staat bewuste beslissingen te nemen en overzie ik dingen veel beter. Daarnaast geniet ik meer van de leuke dingen die gebeuren omdat ik veel meer in het moment leef.

Albertine, Changemanager

Ik dacht er al een tijd over na om een mindfulness training te gaan doen. Ik was op zoek naar manieren en handvatten om rust in mijn hoofd te kunnen creëren. Het snelle en drukke leven van alle dag zorgt er nog wel eens voor dat je vergeet goed voor jezelf te zorgen en tijd voor jezelf te nemen. Op mijn werk veranderde er heel veel en net op dat moment zag ik deze mindfulness training voorbij komen. Ik was meteen nieuwsgierig, zou ik echt handvatten kunnen krijgen om om te kunnen gaan met stressvolle situaties en onrust in mijn hoofd?

Vanaf de eerste les bij Suzan werd er al rust al gecreëerd. Suzan straalt rust en warmte uit, ze weet heel goed een veilige en vertrouwde omgeving te creëren en je op je gemak te stellen. De sfeer in de groep was erg prettig en Suzan heeft persoonlijke aandacht voor iedereen, ze is oprecht geïnteresseerd. Ik heb iedere week uitgekeken naar de lessen en de 8 weken zijn echt voorbij gevlogen. Het was heel prettig om een vast punt per week te hebben om echt met de verschillende thema”s aan de slag te kunnen.

Het thuis oefenen van alle opdrachten vergde soms wat discipline, maar heeft me enorm veel inzichten opgeleverd. Het is heel bijzonder om met behulp van een aantal kleine oefeningen je heel bewust te maken van jezelf, je gedachten, je houding, eigenlijk je hele doen en laten. Ik heb geleerd beter naar mijzelf te kijken en te luisteren en zo te herkennen wat er in me om gaat en waar ik behoefte aan heb.

Door de vele verschillende oefeningen en technieken die we tijdens de mindfulness training hebben toegepast weet ik ook welke technieken voor mij prettig werken. Suzan is een inspirerend persoon, ik kan iedereen aanraden deze training bij haar te volgen!

Suzanne, Consultant

Door de mindfulness training heb ik geleerd om niet te kritisch of perfectionistisch te zijn, om los te laten. ‘Mildheid’, ‘bewust worden van je automatische piloot’ en ‘gedachten zijn geen feiten’ zijn woorden die ik uit de mindfulness training meeneem en elke dag weer zie terugkomen. Misschien klinken deze woorden heel logisch als je ze leest, maar door de mindfulness training heb ik ze in een veilige omgeving kunnen uitproberen en ervaren wat ik er mee kan.

De begeleiding van Suzan vond ik heel fijn en bijzonder; ze zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt en iedereen wordt gezien. Mindfulness kan je op allerlei manieren leren, ook in je eentje vanuit huis met alle informatie die op internet te vinden is. Maar ik ben heel blij dat ik in 8 weken samen met de andere deelnemers en onder begeleiding van Suzan mindfulness heb mogen ontdekken. Ik vond het heel waardevol om ervaringen te delen met anderen en door Suzan aan de hand te worden genomen.

Suzanne, Projectmedeweker

Op vrijdagochtend, half tien stapte ik voor het eerst het yogacentrum binnen. Ik had wel eens aan yoga gedaan, maar niet meer dan een paar keer. De mindfulness basistraining kreeg ik aangeboden via mijn werk. Het leek mij iets dat goed voor me was en daarom vond ik dat ik het maar moest proberen, echt zin had ik er niet in. Moeten, dat woord gebruik ik sindsdien een stuk minder.

Voor mij is mindfulness een van de meest efficiënte vormen van therapie. Je leert vaardigheden waarmee je jezelf verder kunt helpen. Ik heb leren ontspannen, beter leren voelen en geleerd om een keuze te kunnen maken om mee te gaan met een bepaalde gedachtes of emoties, of niet. Ik zit beter in mijn vel en ik heb veel inzichten in mezelf gekregen. De mindfulness training heeft mij genoeg geleerd om voorlopig zelfstandig te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik blijf doorgaan met mindfulness, niet omdat het moet, maar omdat ik het fijn vind.

Ik zie de rol van Suzan als een bepalende factor voor deze geslaagde ervaring. Acht weken lang, iedere vrijdagochtend naar een training vergde best wat discipline. Maar met welke stemming ik de mindfulness training ook begon en welke ervaringen er ook kwamen, ik ging altijd met een voldaan gevoel weer weg. Suzan staat stevig in haar schoenen en weet wat ze wilt. Hierdoor houdt ze het overzicht. Ik heb veel bewondering hoe Suzan de balans vindt tussen het geven van ruimte voor persoonlijke ervaringen en het houden van de regie. Daarnaast beschikt ze over een grote dosis mensenkennis waardoor ik me bij de telefonische intake al meteen begrepen voelde. Dat ze ook nog buiten de mindfulness training te bereiken was voor persoonlijke vragen, maakt het plaatje voor mij compleet. To the point, toegankelijk en zorgzaam, wat mij betreft de ideale combinatie.

Irene, Entrepreneur Relations

De mindfulness training van Suzan heb ik ervaren als een serie fijne avonden waarin er aandacht was voor ieder individu. Ik heb geleerd om minder in mijn gedachten mee te gaan en om liever voor mezelf te zijn. Het enthousiasme en de nuchterheid van Suzan zorgden ervoor dat deze mindfulness training geen zweverige training was. Wanneer je meer rust en aandacht voor jezelf in je leven wilt is deze training een waardevolle investering in jezelf!

Keri, Phd Student

Via een vriendin hoorde ik het eerst van mindfulness. Zij had met veel enthousiasme de mindfulness basistraining bij Suzan gevolgd en raadde me aan hier ook eens over na te denken. Ik heb dit een tijdje laten bezinken, er wat over gelezen en toen ben ik in najaar 2014 ook de mindfulness training gaan volgen. Suzan is iemand bij wie ik me meteen op mijn gemak voelde en dit was ook te merken aan de rest van de groep. Iedereen in de groep zit er met een eigen verhaal, achtergrond en doel, maar dat maakt voor de mindfulness oefeningen helemaal niet uit. Wat ik waardevol vond, was om de ervaringen van anderen te horen over het oefenen en zo samen met Suzan tips en valkuilen te ontdekken die iedereen weer kon gebruiken. Het belangrijkst dat ik heb geleerd is van een afstand te kijken naar mijn gedachten en gevoelens en dat ik vervolgens een keuze heb wat ik met die gedachten en gevoelens doe. Dat brein maakt het ons af en toe best moeilijk! Verder heb ik geleerd bewuster te leven in het moment en daardoor neem ik meer en andere dingen waar in de omgeving en geniet ik ook meer. De mindfulness training is leuk om te doen, niet zweverig en er wordt genoeg gelachen. Je hoeft ook zeker geen ‘probleem” te hebben om er iets uit te halen. Ik kan het iedereen aanraden die iets meer over zichzelf wil leren.

Lisa, Arts in opleiding

Ik heb in oktober-november 2013 de mindfulness basistraining gevolgd bij Suzan en ben zeer tevreden over hoe de trainingen verzorgd werden en wat het mij heeft opgeleverd.

Mindfulness is niet de snelle oplossing voor bijvoorbeeld het verminderen van stress en het verbeteren van je focus en concentratie, maar zo’n oplossing bestaat ook niet. Je moet oefenen, oefenen, oefenen… wat je makkelijk wordt gemaakt als je de mindfulness training bij Suzan volgt. De inhoud van de trainingen en de begeleiding waren top en het werd me al snel duidelijk dat oefening onder haar begeleiding werkelijk effect heeft. De rust in mijn hoofd nam toe en mijn focus verbeterde aanzienlijk. Ook zijn stressignalen, zoals lichaamsspanning, vrijwel verdwenen. Dus, eigenlijk is – na de cursus van Suzan gevolgd te hebben – mindfulness wél een snelle oplossing geworden voor de problemen die ik voorheen ervoer. Met gemiddeld zo’n 30 minuten mediteren per dag bereik ik dat het behaalde resultaat op peil wordt gehouden. Dit vind ik een cadeautje, om in 30 minuten aandacht voor jezelf, jezelf zoveel beter te voelen!

Zoek je begeleiding met persoonlijke aandacht voor je vragen en doelstellingen, met een ontspannen openheid en ruimte voor het delen van ervaringen en… bovendien met een gepaste dosis humor? Dan ben je bij Suzan aan het juiste adres. De bijeenkomsten voelden als thuis en zo bleef het ook elke bijeenkomst, van de minuut dat ik binnenkwam tot het moment dat ik weer naar huis ging

Roland, Hondengedragstrainer

Rusteloze nachten, drukke en vele gedachten, je gaat mee in de stroom en kan nergens meer afstappen. Alles moet gedaan worden, alles is belangrijk. Zo begon ik aan de mindfulness training. Ik kan nu als ik wil een oase van rust ervaren door gedachten los te laten. Suzan helpt je daarbij. Ga er gewoon zonder verwachting naar toe, het levert je altijd wat op! Dankjewel!!!

Ron, Ondernemer

De mindfulness training van Suzan heeft me als ik heel eerlijk ben meer gebracht dan ik had verwacht. Ik heb zoveel inzicht gekregen in mijzelf, kan beter omgaan met stress en durf nu meer voor mezelf te kiezen.

Suzan is een hele prettige trainer. De trainingen en mindfulness oefeningen zijn praktisch, leerzaam maar vooral ook leuk! De rust en het enthousiasme van Suzan zorgden ervoor dat ik graag naar de bijeenkomsten ging. Ik zou deze basistraining aan iedereen aanraden!

Marieke, Business Analist & Ondernemer

Een gedachte hoeft niet de waarheid te zijn. Deze zin heeft me heel veel gedaan. Het leert mezelf terug te brengen naar het hier-en-nu. Ik vond de mindfulness training een hele fijne training. Hierdoor blijf ik niet in een negatieve spiraal hangen en bekijk ik het leven op een meer rooskleurige manier. Een echte aanrader voor piekeraars en stressvolle personen.

Pui-Ling, Assistant Accounting

Vanuit mijn opleiding had ik wel eens iets gelezen over mindfulness, verder had ik er nog nooit iets mee gedaan. Ik besloot me aan te melden voor de training van Suzan omdat ik veel piekerde en me vaak onzeker voelde. Hier wilde ik van af!

Gedurende de mindfulness training heb ik leren begrijpen dat ik nergens van af hoef, dat levert alleen maar strijd in mezelf op! In plaats van te kijken naar wat anders moet, heb ik geleerd dat ik beter met aandacht kan kijken wat er is en naar wat ik voel. Van daaruit kan ik vervolgens kijken wat ik nodig heb. Op deze manier heb ik geleerd beter voor mezelf te zorgen en mezelf meer te accepteren zoals ik ben. Het geeft me een goed gevoel wanneer ik op deze wijze denk, voel en reageer. Het ligt veel dichter bij de basis van wie ik ben.

Wat tijdens de mindfulness training voor mij een eyeopener is geweest, is het gegeven dat gedachten maar gedachten zijn. Aan het begin van de training kon ik me er nog niets bij voorstellen, maar ik heb echt geleerd anders naar mijn gedachten te kijken. Ik heb door mindfulness geleerd gedachten te observeren in plaats van automatisch op een gedachtestroom mee te liften (piekeren). In de praktijk merk ik dat ik daardoor al regelmatig sneller van een bepaalde gedachtestroom kan afstappen, wat veel rust geeft.

Ik kijk zeer positief op de mindfulness basistraining terug. Suzan heb ik als erg professioneel en warm ervaren. Er was tijdens de bijeenkomsten veel ruimte voor alle ervaringen van de deelnemers, wat ik ook erg prettig vond.

Evelien, Reintegratiecoach

Ik vond het spannend om naar de mindfulness training te komen. Aan de telefoon was het nog een beetje onwennig. Maar meteen na de eerste avond wist ik dat het goed was dat ik het deed. Rust was waar ik voor kwam, en dat heb ik zeker gevonden tijdens de trainingsavonden. Ik weet dat ik er nog niet ben, maar jij hebt me geholpen op de goede weg te komen. Het voelde goed en voelt nog steeds goed. Dankjewel Suzan!

Daisy, Onderwijsassistent

Ik ben de mindfulness training gaan doen omdat ik veel nadacht, piekerde, altijd het gevoel had te moeten haasten en (te) weinig genoot van dingen die ik deed. Ik hoopte door de mindfulness basistraining vooral te leren om wat minder “in mijn hoofd” te zitten en meer stil te staan bij de dingen die ik doe.

Na de acht weken merk ik dat ik hier absoluut stappen in heb gezet. Mijn bewustzijn is groter. Door de oefeningen heb ik geleerd mijn dagelijkse dingen met meer aandacht te doen. En dus niet tegelijkertijd met andere dingen in mijn hoofd bezig te zijn. Dit geef echt een hoop rust! Ik merk bijvoorbeeld dat ik nu veel rustiger eet en meer geniet van kleine dingen. Verder heb ik meer inzicht gekregen in mijn automatische gedrag en is de zin “gedachten zijn geen feiten” een belangrijke voor mij geweest. In mijn ogen waren mijn gedachten altijd de waarheid.

De bijeenkomsten met de groep waren erg prettig. Suzan zorgde voor een fijne, open sfeer, waarin praktische ervaringen met elkaar gedeeld konden worden. Voor mij is de mindfulness training heel waardevol geweest

Eva, Onderzoeker

Toen ik de training ‘mindfulness speciaal voor drukke twintigers en dertigers’ voorbij zag komen, hoefde ik niet lang na te denken voordat ik me inschreef. Ik was al een tijdje op zoek naar een praktische training waarbij ik zou kunnen leren (mijn werk) meer los te laten en minder streng voor mezelf te zijn.

Na de uitgebreide en prettige telefonische intake met Suzan was ik blij met mijn keuze. De mindfulness training heeft me manieren geleerd om minder in m’n hoofd te zitten en daardoor beter los te kunnen laten. Door mindfulness kan ik beter de signalen van mijn lichaam opmerken en daardoor bijvoorbeeld ook mijn eigen grenzen beter voelen.

Daarnaast ben ik door de mindfulness training milder geworden voor mezelf, doordat ik in ben gaan zien dat mijn (negatieve) gedachten geen feiten zijn en me bewust werd hoe vaak ik (ver)oordelend naar mezelf toe was, zonder dat ik het zelf door had. De mindfulness oefeningen die we geleerd hebben, zijn ook na de training goed toepasbaar. Wel is enige discipline vereist (maar dat is ook tijdens de training zelf het geval).

Ik heb Suzan ervaren als een energieke, enthousiaste en betrokken trainster. Ze weet in no-time een fijne sfeer te creëren en het gevoel te geven dat iedereen er echt mag zijn en gezien wordt. Wat ik ook heel prettig vond, is dat Suzan ook buiten de training om altijd bereid was om mee te denken als je ergens tegenaan liep.

Rachel, Orthopedagoog

De mindfulness training die ik bij Suzan volgde heeft me een stukje rust en zelfinzicht gegeven. Tijd voor mezelf, die ik mezelf gegund heb. Suzan heeft een fijne open houding en ik voelde me echt geaccepteerd door haar. Het was de investering dubbel en dwars waard! Nu verder timmeren aan de weg. Bedankt Suzan.

Karina, Dietist

Jaren geleden heb ik o.a. het boek Mindfulness van Edel Maex gekocht om in dit stresstijdperk eindelijk zo een oplossing te vinden voor mijn oorsuizingen. Door de werkdruk destijds is het er toen niet van gekomen het boek helemaal te lezen. De bladwijzer ligt nu nog op pagina 61. Maar sinds mijn pensioen heb ik nu veel meer tijd en bij het surfen naar Mindfulness op internet, kwam ik bij Suzan terecht. De algehele positieve indruk die ik kreeg, was er de aanleiding toe dat ik mij heb aangemeld.

Na allerlei onderzoeken bij de o.a. KNO arts, iriscopie, acupunctuur, het gebruik van diverse soorten homeopathische medicijnen, het werk van professionele masseurs om de spanning bij mijn nek-, rug- en schouderspieren op te heffen, heeft geen definitief succes opgeleverd. Opvallend was dat tijdens de vakanties het soms gewoon stil was in mijn oren. M.a.w. in het dagelijks leven eiste ik teveel perfectie van mijzelf en dan slaat de weegschaal door naar de verkeerde kant. Omdat ik al op de hoogte was van mindfulness, voelde ik mij meteen thuis bij Suzan en de anderen. De kennismaking met elkaar was in goede handen van Suzan, er was onderling veel respect, we zaten met z’n allen “in hetzelfde schuitje”. Er was in elke les genoeg tijd om samen of met 3 of 4 personen te praten over ons gevoelsleven en over de mindful opdrachten die wij gekregen hadden.

De 8 mindfulness lessen heb ik ervaren alsof ik door een “andere bril” naar het dagelijkse leven ben gaan kijken. Mijn oren zijn af en toe een beetje opstandig en gaan dan weer suizen en zeggen “Marian, je bent weer als kip zonder kop overal naar toe gerend, je bent niet bewust bezig geweest, je hebt regelmatig geen rust genomen”. De dagelijkse meditatie bij het luisteren naar De Berg van Suzan geeft mij zoveel innerlijke rust evenals 3 keer per dag zelf een paar minuten gewoon niets doen. “We gaan voor magie, voor minder doe we het niet. Magie is niet een soort hocus pocus, magie is dat diepe, innerlijke gevoel van liefde, tegenwoordigheid en openheid naar het wonder van wat nu is”. Lieve Suzan, ik wens je heel veel plezier bij al het werk dat je in de toekomst gaat doen!

Marian, Gepensioneerd

Mijn reden om de Mindfulness Basis training bij Suzan te volgen is omdat ik rondliep met vragen die velen van ons hebben. ‘Waar word ik gelukkig van?’, ‘Waar ben ik nou goed in?’ en ‘Wat wil ik nou echt?’ Ik hoopte door mindful te zijn beter naar mezelf te kunnen luisteren om op een indirecte manier antwoord te vinden op mijn vragen.

Het komt zeker niet vanzelf, maar iets wat je aandacht geeft groeit. En zo werkt dat ook met mindfulness. Suzan geeft je ontzettend goede handvatten om mindfulness onder de knie te krijgen. In kleine stapjes laat ze je kennis maken met wat mindfulness is. Onder haar begeleiding leer je te mediteren en je aandacht specifiek te richten. Het is de kunst om ook naast de training en vooral ná de training het mindful zijn een plekje te geven in je leven. Maar dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, want mindful zijn zit vaak al in kleine dingen. Een paar keer per dag probeer ik wel even mindful te zijn door aandacht te geven aan juist de alledaagse zaken, zoals lopen, eten, de geluiden die ik hoor en gedachten of gevoelens, zowel positieve als negatieve.

Het klinkt als een soort wondermiddel, maar het werkt echt. Door zo nu en dan mijn aandacht naar binnen te richten en aandacht te geven aan wat ik nu eigenlijk voel en waar ik dat dan voel, heeft me veel geleerd. Ik heb meer geduld, kan beter omgaan met negatieve gevoelens en gedachten, ben vaak scherper en kan verdriet beter omzetten in iets positiefs.

Mindfulness heeft me een stevige basis gegeven in mijn verdere zoektocht naar wat ik wil. Het heeft me erg veel gebracht en het gaat me nog meer brengen zolang ik het mindful zijn aandacht blijf geven. En dat ga ik zeker doen, want ik zou niet meer zonder willen.

Uti, Consultant

De Mindful & Effectief werken training geeft veel inzichten en brengt rust in het drukke dagelijkse leven. Suzan is echt een super goede motivator en door haar persoonlijkheid geeft ze je het gevoel dat je er echt mag zijn en dat je goed bent zoals je bent! Ze is heel goed in het luisteren tussen de regels door en weet op een hele zuivere manier je toch ertoe te brengen dat je op een andere manier kan denken en voelen.

Marco

Hoi Suzan, Ik wou je nog even bedanken voor je mindfulness trainingen bij ons op kantoor. Ik heb er heel veel aan gehad. Ik heb de beide examens die ik nog moest doen in een keer gehaald. Door je oefeningen kon ik heel rustig blijven en zat ik zonder stress en zenuwen het examen te maken. De nachten ervoor zelfs niet wakker gelegen! Nogmaals bedankt, want jouw oefeningen hebben er echt aan bijgedragen dat ik veel minder stress/zenuwen had en daardoor veel relaxter was. Ik ga ook zeker door met de oefeningen.

Miranda, Verzekeringsadviseur

De 8 weekse mindfulness training bij Suzan zit er helaas op! Ik heb er erg van genoten en er veel van opgestoken. Ik begon aan deze mindfulness training om iets te doen aan de onrust die ik voelde, het constante gepieker en onzekerheid over mijzelf. Ook wilde ik beter leren omgaan met pijnklachten en luisteren naar de grenzen die mijn lichaam aangaf.

De eerste weken van de mindfulness training waren voor mij best moeilijk. Ik vond het lastig en ook spannend om mij in een groep open te stellen. Ook vond ik het confronterend dat ik me er vaak niet toe kon zetten om thuis de mindfulness oefeningen te doen. Het thuis oefenen ervoer ik als iets dat ‘moest’ en als iets wat ik ‘niet goed genoeg deed’, gedachtes die ik ook in bredere zin vaak voel. Door de begeleiding van Suzan ben ik deze negatieve gedachtes over mezelf gaan zien voor wat ze zijn, namelijk gedachtes en geen feiten.

Door de verschillende meditatie oefeningen train je jezelf om aandacht te geven aan je gedachtes/gevoelens, zonder er over de oordelen of er tegen te vechten. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor milder voor mezelf ben en meer rust heb. De rol die Suzan inneemt in de groep is heel waardevol. Ze creëert een ‘veilige plek’ waar ieders emoties en gedachtes een plek hebben, zonder dat daar een oordeel over is. Bedankt voor de fijne mindfulness training en voor de vele inzichten Suzan!

Mirian, Content manager

In September 2015 heb ik de Mindfullness cursus gevolgd bij Suzan. Voor de cursus vroeg ik me soms wel af : Is dit wel iets voor mij, de nuchtere ik? Heb ik er wel tijd voor? Anderzijds vind ik het altijd leuk en boeiend om nieuwe dingen te leren en was ik erg benieuwd wat “mindful zijn” nu precies inhoudt.
Na een leuk intakegesprek met Suzan begon ik vol enthousiasme aan de lessen. Mediteren, naar je lichaam luisteren, focussen, stil zijn, luisteren, even rust…klinkt allemaal heel gemakkelijk maar ik leerde dat dat voor mij niet vanzelfsprekend is. Als werkende moeder van 3 kinderen, gehuwd, drukke baan en een medische achtergrond heb ik geen tijd om “zen” te zijn en moet alles snel gaan in mijn drukke bestaan. Niets is minder waar natuurlijk. Mijn hoofd wist dit al lang maar ik ging gewoon door…. tot Mindfulness dit veranderde.

De cursus gaf me bepaalde inzichten en handvaten die erg waardevol zijn. Ik heb er baat bij op het werk maar zeker ook in mijn thuissituatie. Enkele maanden geleden beleefde ons gezin een zeer stressvolle periode wegens medische omstandigheden van mijn echtgenoot. Bijna niets hielp om mezelf te ontspannen, om even tot rust te komen tijdens deze heftige periode. De mindfulness oefeningen, de app en tips van de cursus werkt voor mij. Voor mij -zeker tijdens die periode- het “bewijs” (voor de ongelovigen onder ons) dat Mindfulness echt werkt!

Vanuit mijn positieve ervaringen beveel ik iedereen de Mindfulness cursus aan bij Suzan!

Cindy, Advisor Learning & Development

Een dag stilte met Suzan is licht en luchtig en tegelijk diepgaand. Licht en luchtig omdat Suzan is wie zij is. Zij maakt zo’n dag toegankelijk doordat zij de yoga en mindfulness meditatie op haar unieke manier heel down to earth benadert. Diepgaand omdat de meditaties en andere oefeningen hun werk in je lijf wel doen en je een diepe staat van rust, helderheid van geest of inzichten brengen. En uiteraard is zo’n heerlijke dag voor jezelf bij Suzan tot in de kleinste details verzorgd, dat kun je wel aan haar overlaten. Dus wanneer je wat je eerder leerde tijdens je mindfulnesscursus weer eens op wilt frissen, of dringend behoefte hebt aan een hele dag tijd en echte aandacht voor jezelf, gun jezelf dan deze stiltedag bij Suzan. Krijg je geen spijt van.

Carla, Marketing & Communicatie

Ik kijk terug op een fijne, rustgevende en ontspannende dag. De combinatie met yoga oefeningen vond ik top, dat was echt een positieve verrassing! Ook de wandeling na de lunch vond ik goed en verfrissend. Mocht er weer een Day Retreat komen dan zal ik zeker van de partij zijn.

Wieteke, In between jobs

Dank je wel voor een heerlijke dag. Heerlijk een dag niets moeten. Door niet te hoeven spreken, hoefde ik ook op geen enkele manier mensen  te pleasen. Nogmaals ik vind jouw manier van begeleiden in combinatie met je stem erg rustgevend.

Garcia, Controller

Wat een heerlijke dag was het gisteren. Ik heb genoten en kijk er met warme gevoelens op terug. Het voelde alsof ik een week op vakantie ben geweest. Een mooier kanootje had ik mezelf niet kunnen geven. Nogmaals bedankt Suzan.

Marie-Louise, Coach

Ik hoopte dat deze retreat op Ibiza me rust zou brengen. Een onderbreking in mijn drukke leven en ook dat het belangrijke vragen zou beantwoorden. Vragen over hoe leef ik eigenlijk? De keuzes die ik maak, zijn dat goede keuzes? Doe ik nog wel de juiste dingen? In mijn leven maak ik te weinig ruimte om hier echt bij stil te staan. Door nu de tijd te nemen op deze retreat gunde ik mezelf om stil te staan bij die essentiële dingen in het leven.

Vooraf zag ik een beetje op tegen het alleen naar Ibiza reizen. Ik had nog nooit alleen gereisd. Dat vond ik best wel spannend. Gelukkig werd ik opgehaald op het vliegveld van Ibiza. Dit voelde heel vertrouwd en fijn.

Deze retreat was echt een moment van rust. Een pas op de plaats op een bijzondere locatie op Ibiza. Ik ben door deze retreat tot enorm waardevolle inzichten gekomen en ik heb er zelfs nieuwe vriendschappen aan over gehouden. Dit had ik van te voren echt niet gedacht.

De heerlijke maaltijden van Hugo zijn me echt bijgebleven. De prachtige locatie waar we zaten. Alle dingen die we hebben meegemaakt vond ik echt indrukwekkend. Vooral ook de liefdevolle aandacht van Suzan. De warmte die ze uit droeg. De echtheid er van. Dat kon ik echt voelen. Het is echt heel erg welgemeend. Authentiek en uit haar hart.

Het klopte gewoon helemaal. Suzan heeft echt goed nagedacht over alle praktische details. De aandacht voor de bijzondere locatie, het eten en het complete programma, maar bovenal de aandacht die ze besteed aan ieder individu in het bijzonder.

Dit is écht wel een plek om tot rust en inzicht te komen.

Chames, Psycholoog

Retreat gast 2018

Ik was op zoek naar rust. Door gezondheidsklachten besefte ik dat ik mijn leven echt op een andere manier invulling moest geven. Ik heb altijd hard en veel gewerkt. Ik wist dat het anders moest. Maar hoe dan ook raakte ik toch steeds weer in die snelheid, rush en stress van iedere dag. Toen ik om 9 uur ‘s avonds weer aan het werk was kwam het besef dat ik nu echt verkeerd bezig was. Straks staat er op mijn grafsteen: ‘Karin heeft gewerkt’.

De mindfulness en yoga retreat op Ibiza heeft me zo enorm goed gedaan. We verbleven op een prachtige plek en alles was zo compleet. De verzorging. Het programma. Ik heb veel van het eiland gezien en wist niet dat Ibiza zo mooi was. Ook heb ik hele mooie mensen ontmoet. Dit vond ik in het begin ook best spannend gezien ik eigenlijk best een einzelganger ben. De groep was zo prettig, open en respectvol. Dit heeft echt bijgedragen aan mijn proces. Ik heb me kwetsbaar opgesteld en voelde me volledig geaccepteerd zoals ik ben.

Wat ik zo fijn vond aan de retreat week is dat ik een week helemaal verwend werd. Thuis ben ik altijd veel aan het zorgen. Voor mezelf. Maar ook beroepsmatig in mijn werk met cliënten. Ik hoefde me deze week helemaal geen zorgen te maken. Alles was zo compleet en goed geregeld. Van het moment dat we aankwamen tot het moment dat we vertrokken. Ik kon me hierdoor helemaal overgeven aan het proces.

Wat ik merk is dat ik door de retreat op Ibiza echt een stuk relaxter ben. Ik heb gewoon niet meer zo’n haast. Ik voel eindelijk weer rust, vertrouwen en ook warmte. Ik weet dat ik heel veel warmte en liefde in me heb. Het was alleen soms lastig om dat er uit te laten komen. Dat kwam vooral omdat ik jaren zo druk was en alleen maar aan het werk. Ik nam geen tijd voor anderen, laat staan voor mezelf. Ik had een muurtje om me heen gebouwd.

Door de mindfulness en yoga retreat merk ik dat ik zo veel liefdevoller en warmer ben geworden. Naar anderen en ook naar mezelf. Ik heb die praktische handvatten gekregen om elke dag mijn rust te bewaren én veel meer te genieten. Om dicht bij mezelf te blijven, ook op uitdagende momenten in mijn werk. Ik ben zo blij dat ik mezelf deze retreat op Ibiza gegund heb. Het is een hele mooie en bijzondere ervaring geweest die niemand mij afneemt.

Karin, Zorgprofessional

Retreat gast 2018

Voorafgaand aan het retreat op Ibiza had ik wel wat vragen. Hoe zou de groep zijn? Kan en mag ik mezelf zijn? Hoe zou ik het vinden om een week zonder koffie en alcohol te leven en vegetarisch te eten? Maar dat is allemaal reuze meegevallen en goed gegaan. Het was een hele bijzondere en intense week op een prachtig eiland.

Ik vond het bijzonder en fijn om in de ochtend stil en op jezelf te zijn terwijl je toch samen met de groep bent. Dat gaf enorm veel rust. Het huis was fantastisch en het zwembad top. Het eten was heerlijk en we hebben hele mooie plekken op het eiland bezocht. Suzan was een hele fijne docent/begeleider. Ze geeft ruimte om zonder oordeel je proces te doorlopen. Door de geborgen- en openheid in de groep heb ik zeker stappen voor mezelf gemaakt, omdat het delen van mijn gevoel en ervaringen leidde tot een stroomversnelling van mijn ontwikkelingsproces. Je komt jezelf tegen maar de zelfreflectie en mindfulness hebben me veel gebracht.

Het was een fijne groep en ik heb echt een top week gehad. De kans is groot dat ik volgend jaar weer mee op retraite ga!

Edward, Finance & ICT director

Retreat gast 2017

Voor mensen die echt tot rust willen komen, zich willen ontspannen en zichzelf beter willen leren kennen, kan ik dit retreat op Ibiza van harte aanbevelen. Ik had al eens eerder een yogaretreat gevolgd, zelfs op Ibiza, maar het retreat van Suzan was vele malen professioneler. Je merkt dat Suzan een psychologische achtergrond heeft waardoor de inhoud heel sterk is en alles goed geregisseerd is. Het totaalplaatje klopte gewoon. Deze reis heeft me veel rust en reflectie gebracht en ik heb geleerd om nog meer voor mijzelf en mijn eigen welzijn te kiezen.

Monique, zelfstandig hairstylist

Retreat gast 2017

De Ibiza Retreat was een waanzinnige ervaring waar ik nog steeds in mijn dagelijks leven veel aan heb. Ik had niet verwacht dat het me zo veel zou brengen.

Vooraf vroeg ik me af of ik wel in de groep zou passen en of ik wel mee zou kunnen komen met alle yogaoefeningen, maar ik heb van Suzan geleerd dat het daar helemaal niet om gaat. Ik had vooral verwacht dat ik me tijdens dit retreat zou kunnen ontspannen en lol kon maken, maar er is veel meer gebeurd. Er is veel aangeraakt in mijzelf, ook oude stukken waarvan ik dacht dat ik ze al verwerkt had. Wat dat betreft was deze reis echt een opfriscursus van alles wat ik in het verleden al had geleerd, maar wat toch stiekem weer een beetje weggezakt was. Ik ben weer bewust van mijn grenzen, probeer deze meer aan te geven en goed voor mezelf te zorgen.

Alles was heel liefdevol, we zijn echt in de watten gelegd. Het was een mooie week met een goede combi tussen yoga en mindfulness. Het eten was heerlijk, ik voelde me daardoor zo goed die week, zo gezond. Als het me lukt, ga ik volgend jaar weer mee!

Ingrid, Sales engineer

Retreat gast 2017

Het intieme sfeertje van de retraite op Ibiza vond ik vooral erg fijn. Je kon zijn wie je was en het maakte niet uit hoe goed of minder goed je in yoga was.

Er is veel losgekomen bij mezelf tijdens deze mindfulness en yoga week op Ibiza. Dingen waar ik na de retraite mee verder ben gegaan om die uit te zoeken en weer een plaatsje te geven. De liefde voor mezelf is weer terug en de relatie met mijn partner en vrienden zijn echt veel beter. Ik voel me nu ook weer een stuk rustiger. Daarom kan ik deze week ook aan alle mensen aanraden die zichzelf even kwijt zijn, om de liefde voor jezelf weer terug te vinden.

Het was heerlijk, persoonlijk, het verblijf was super, de mensen en de energie was fijn en natuurlijk was Suzan ook heel goed. Ik heb genoten van de gezelligheid, het eten en heb mijn eigen kracht en levensvreugde weer teruggevonden en daar ben ik heel dankbaar voor.

Mascha, Rijschoolhouder

Retreat gast 2017

In mijn dagelijks leven kies ik te weinig voor mezelf. Het boeken van deze retraite week vond ik dus ook wel lastig: kan ik mijn gezin wel achter laten / kan ik wel extra vrij krijgen van mijn werk / is het wel handig met de komende verhuizing in het vooruitzicht?

Ik heb toch geboekt en er geen moment spijt van gehad! Het was echt een overwinning en het maakte me echt happy om voor mezelf te kiezen. Vooral de uurtjes in de ochtend die we in stilte doorbrachten vond ik heel fijn. Het zorgde ervoor dat ik heel diep ging met mijn gedachten en had veel ingevingen tijdens deze stilte momenten, terwijl ik er van te voren juist erg tegen opzag. Ook heb ik erg genoten van de mindful wandeling die we gemaakt hebben, iets wat ik thuis ook vaker wil gaan doen: gewoon simpel wandelen.

Ik heb deze retreat week op Ibiza heel veel geleerd over yoga en wat het met mijn lijf doet. Ik kan deze mindfulness en yoga retraite dan ook aan iedereen aanraden die toe is aan een overdosis rust, maar ook als je verdieping in jezelf én in yoga zoekt. Volgend jaar wil ik zeker weer mee!

Priscila, Saloneigenaar

Retreat gast 2017

Niks dan lof voor deze mindfulness en yoga retraite op Ibiza! Het is een super week geweest, alles was heel goed geregeld zowel het inhoudelijke programma van Suzan als ook de catering door Hugo en Leonie. Wat ik fijn vond was het gevoel van vrijheid dat ik heb ervaren. We konden tussen het programma door makkelijk op pad en ons eigen gang gaan. Daarnaast vond ik het programma erg afwisselend en uitdagend. Ik heb stil gestaan bij de dingen die ik belangrijk vind en ben ook uit mijn comfort zone gegaan. Vaak heb je achteraf spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Een reden te meer om de stap gewoon te zetten en ervoor te gaan. De stilte momenten zijn me ook heel goed bevallen. Je wordt daardoor gedwongen om bij jezelf te blijven. Deze week is een cadeau voor jezelf, om bewust uit je drukke leven te stappen en van een afstandje naar je leven te kunnen kijken.

Monique, Jurist

Retreat gast 2017

Lieve Suzan & Hugo, Dank jullie wel voor dit prachtig mooie retreat op Ibiza. Het was magie voor de ziel en het hart. Ons hart is zo aangenaam verblijd met fijne yogalessen, overheerlijk eten en dat allemaal op een prachtig eiland. Wat hebben jullie ons mooie plekjes laten zien, voelen en ervaren. Dus dank, dank, dank voor jullie hartelijkheid en warmte. Dat jullie nog maar heel lang op deze aarde mogen rondwandelen. Alle goeds en liefs van ons.

Jolanda & Sharda

Retreat gasten 2016

Lieve Suzan bedankt voor de heerlijke dayretreat. Ik kwam gestressed en uit balans binnen en ging heerlijk ontspannen en geïnspireerd smiddags de deur uit. Vooral je nadruk op het liefdevol en vriendelijk zijn naar mezelf en het stukje ontspanning brengen in m’n leven dat gun ik nu mijzelf ook, even bewust ademen, lopen, proeven… Het was het missende stukje inzicht nog wat ik nodig had om m’n leven verder te gaan…bedankt daarvoor!
Susanne

Ik heb een heerlijke dayretreat gehad bij Suzan. Ik kwam opgefokt en gespannen binnen, maar na een dag stil zijn, mediteren en heerlijk eten, was ik weer helemaal rustig. Echt een cadeautje voor jezelf!

Maartje

Ik kijk heel positief terug op de Mindfulness en Yoga dag retraite. Het heeft me goed gedaan om echt te voelen hoe het is om een dag lang geen stress te hebben. Ik merk ook dat dit lang doorwerkt in mijn lichaam en wat ik actief onderneem aan stappen om stress te voorkomen en sneller te laten zakken. Daarnaast merk ik dat ik ook echt aan het nadenken ben over stappen die ik wil zetten/keuzes die ik op dit moment in mijn leven wil maken. De dag is echt een stopmoment om eens goed stil te staan bij dingen en te reflecteren op het een en ander.

Marloes, Congresmanager

In november heb ik meegedaan met een dayretreat bij Suzan. Ik vond de ruimte, de sfeer, de oefeningen, de verzorging door Suzan in 1 woord geweldig. Ik ga het zeker nog eens doen!

Jolanda

Ik zocht een plek waar ik kon ontspannen, plezier kon ervaren maar ook een reis met verdieping op persoonlijk vlak. Ik had nog nooit iets gedaan met yoga en mindfulness. Maar het retreat programma op Ibiza sprak me heel erg aan. Als ik het dan doe dan wil ik het ook goed doen. Ik heb Suzan gesproken en het voelde goed vanaf het allereerste contact.

Toen we bij de finca aankwamen en daar rondliepen dat weet ik nog heel goed. Ik was ontroerd door hoe mooi het allemaal was. Het klopte helemaal. Alles. De omgeving. De kamer. Het programma. Het team. Aan alles was veel zorg en aandacht besteed. Dat raakte mij.

De combinatie van de yoga en mindfulness en de vragen, de opdrachten, die je aan ons meegaf zorgden voor meer verdieping in mezelf en ook ruimte om te kunnen werken met bepaalde emoties waar je in de hectiek van de dag gewoon geen tijd voor maakt. Deze retreat was echt tijd voor mij.

Naast het inhoudelijke programma hebben we ook veel van het eiland gezien. De moeite die jullie ook deden om ons alle mooie plekjes van Ibiza te laten zien en ervaren. We hebben op verschillende plekken gemediteerd en yoga gedaan. Het was heel bijzonder. De retreat heeft mij geraakt op een diepere laag in mezelf.

Ik voel meer rust en balans, met alles wat er op me afkomt. Ik ben in staat om dicht bij mezelf te blijven, te ervaren wat goed voor me is en daar keuzes op te maken. Wonderlijk dat het zo werkt. Ik had dat van te voren nooit gedacht. Ik hoorde weleens mensen die zeiden over yoga en mindfulness wat het hun bracht, dan dacht ik nou ja het zal wel, maar ik ervaar nu ook dat het zo is.

De retreat heeft mij vreugde, blijdschap, ontspanning en rust gebracht. Daarnaast ervaar ik meer verbinding. Verbinding met mezelf, elkaar en het grotere geheel. Deze reis staat echt op mijn lijstje bijzondere ervaringen. Het was fantastisch en compleet.

Anita, Therapeut

Retreat gast 2018

Als dit iets is wat ik altijd al heb willen doen, waarom doe ik dan niet gewoon? Met die gedachte heb ik de retreat op Ibiza geboekt. Ik had nog nooit aan yoga gedaan en wist er helemaal niets van af. Maar ik voelde dat ik dit heel graag wilde.

Op de retreat kwam ik er achter dat het programma heel zorgvuldig opgebouwd was. Elke dag stond in het teken van een van de vijf elementen. Het is niet zomaar een yogalesje hier en een meditatielesje daar. Alles had met elkaar te maken. Daardoor komt het ook sterker binnen. Ik denk dat dat ook ontstaat doordat Suzan psycholoog is. Dus het niet alleen yoga. Niet alleen meditatie. Het gaat over mens-zijn.

De zorgvuldigheid kwam terug in de communicatie, de locatie, het eten en natuurlijk in de lessen. Zo deden we yoga aan het strand met het water element. Ook het hout element herinner ik nog goed. Dit ging over boosheid. Elke oefening die we deden, de tranen biggelde over mijn wangen. Het kwam allemaal op. Ik wist dat het er zat. Dat was ook niet erg. Het was een soort liefdevolle schoonmaak die we deden. Ik was heel erg aan het huilen. Suzan had heel lief een pakje zakdoekjes neergelegd die ik niet had gezien. Ze legde nog even haar hand op mijn schouder. Zo mooi, zo warm. Dat heeft me heel veel gedaan. Na afloop voel je ook, het is helemaal goed zo. Ik was er ook niet door uit evenwicht. Het was heel fijn dat het gebeurde. Bij andere oefeningen kon ik juist weer lol maken. Het was heel mooi in balans op die manier.

Door deze retreat kwam ik ook echt tot bezinning. Ik kwam er achter dat ik de prioriteit in mijn leven anders wil verdelen en meer tijd wil maken voor dingen die ik eigenlijk heel erg belangrijk vind. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb mijn rooster omgegooid. Waardoor ik meer tijd heb voor de relatie met mijn vriend. De relatie met mijn kinderen. Dat heb ik echt bewust zo veranderd en daar geniet ik enorm van.

Na de retreat doe ik nog dagelijks de yoga oefeningen. Mijn lichaam reageert daar zo goed op. Ik word zo fijn wakker. Het helpt om me lekker te voelen. Ook merk ik dat ik makkelijker de rust kan bewaren als ik weer in de stress dreig te schieten. Ik voel het nu sneller aan en weet beter wat ik kan doen en wat er nodig is.

Ik heb er zo veel aan gehad. Deze retreat heeft me echt geraakt. Als het iets is wat je eigenlijk altijd al hebt willen doen, gewoon doen!

Miriam, Saloneigenaar

Retreat gast 2018

Ik keek enorm uit naar de yoga retreat van Suzan op Ibiza. Ik was een aantal dagen ervoor al op het eiland met vrienden. De laatste dag, voordat ik alleen de retreat in ging, sloegen de zenuwen toch wel toe. Wat staat me te wachten? Wat ga ik voelen? Straks zit ik daar alleen en vind ik het helemaal niet fijn. Wat dan?! Gelukkig was dit het moment dat ik binnenstapte direct voorbij. Er heerste een bepaalde magie in de groep. Dit maakte het zo enorm fijn en veilig. Ik was daar niet alleen, en kon dat wel zijn als ik daar behoefte aan had.

Het is echt de meest bijzondere ervaring geweest die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb thuis ook nog lang nagenoten van deze reis. De groep, de locatie, de yoga, de begeleiding van Suzan, de goede zorgen van Hugo en Leonie… Alles werd op zo’n liefdevolle en ontspannen manier gedaan. Ik heb veel inzichten opgedaan en hele mooie dingen gevoeld in die week. Veel dingen zijn op zijn plek gevallen. Ik weet nu ook waar de onrust in mijn lijf vandaan komt en dat yoga en meditatie een belangrijk onderdeel zijn om hier mee om te gaan.

Voor mensen die denken: zo’n retreat is echt niks voor mij… Aan deze mensen zou ik het juist aanraden om mee te gaan met deze bijzondere reis. Het is niet zweverig en je hoeft ook geen yogi te zijn. Het is de ultieme manier om even tot jezelf te komen en jezelf de ruimte te geven om even te zijn. Je geeft jezelf echt een enorm cadeau!

Toyah, Marketing specialist

Retreat gast 2017

Wat me enorm aansprak bij het boeken van de retraite week op Ibiza was de combinatie tussen yoga, mindfulness, natuurlijk het eiland Ibiza en het zomerse gevoel dat ik daarbij had. Ik had ook onwijs veel zin om te gaan en een week voor mezelf te hebben met als doel “recharge the battery”.

In het begin vond ik het lastig om met de dynamiek van de andere deelnemers om te gaan, maar al gauw waren we een hele hechte groep. Het was een zeer waardevolle, soms ook confronterende week. Ik ben bewust gaan kijken naar mijn leven en de keuzes die ik maak. Zo wil ik de komende jaren wat dingen veranderen om gezonder (fysiek en mentaal) te leven. De lessen in yoga en mindfulness hebben hier zeker toe bijgedragen.

Ik gun iedereen zo’n week als deze, om bewust afstand te doen van de dagelijkse hectiek en weer een beetje goed voor jezelf te leren zorgen. Alles was zo goed verzorgd en als ik deze retraite een cijfer zou moeten geven dan zou dat toch zeker een 8 of 9 zijn!

Martin, Entrepreneur

Retreat gast 2017

Deze mindfulness en yoga retraite week was een prachtige ervaring. Het was een mooie balans tussen een ‘normale’ vakantie waarbij er ruimte is het eiland te verkennen en innerlijke rust. Ongelofelijk wat zo’n week te weeg brengt onder 10 vrouwen die elkaar grotendeels nog nooit eerder hebben gesproken, de band, het gevoel en de openheid die er vanaf dag 1 was is echt ongekend, dat is dus wat goede begeleiding doet met een groep!

Heel fijn dat je vrijgelaten wordt in wat je wel en niet wilt doen en dat er voor ieder zijn gevoel, emotie en verhaal ruimte is. Het leuke is ook dat de groep echt gemengd was, van mensen die totaal geen yoga, mindfulness en meditatie ervaring hadden tot yoga docenten, ondanks dit gegeven is er voor ieder wat wils en kan iedereen op zijn eigen niveau aan de slag met zichzelf.

Het eten was in een woord geweldig, gemaakt door de vriend van Suzan, Hugo, vegetarische gerechten gemaakt met biologische streekproducten, de (bieten)hummus is zeker een aanrader

Hugo en Suzan zijn een heerlijk stel, altijd behulpzaam, zeer flexibel en meedenkend, daarnaast is Suzan is erg kundig en verstaat ze haar vak goed. De reis is in mijn ogen echt een ronde cirkel, het klopte vanaf het moment dat je opgehaald wordt van het vliegveld en bij de prachtige Finca uit 1930 binnenkomt tot aan de afsluiting aan het einde van de vakantie (ik zal niet verklappen wat de afsluiting is!).

Ik zou iedereen aanraden deze week te gaan beleven. Een ‘life changing experience’!

 

Marloes, Makelaar

Retreat gast 2016

Ik ging dit avontuur blanco in, ooit eens een proeflesje yoga gedaan maar that`s it, nog nooit gemediteerd. Ik had het advies gekregen om mee te gaan op retreat. Opzoek naar rust, opzoek naar mezelf.

Wat was deze retraite week op Ibiza een cadeau aan mezelf…wow… Wat een fijne begeleiding, wat een goede verzorging, eten, drinken, de locatie alles was goed. Het hele retreat programma klopte. De groep mensen was zó fijn, wat voelde ik me thuis bij hun. Je komt jezelf tegen, dat was af en toe heel zwaar, emotioneel, maar het is goed. Door de groep en Suzan voelde ik me opgevangen, begrepen en kon zo veel delen.

Ik ben nog steeds super blij met dit fijne cadeau aan mezelf! Nogmaals bedankt Suzan…dikke knuffel voor jou!

Wendy, Service Support Specialist

Retreat gast 2016

Wat ben je toch een pracht mens! Heel fijn dat ik mocht deel uitmaken van zo’n fijn gezelschap op de Ibiza retraite. Heb ervan genoten en haal er dagelijks nog tips uit. Ik ben een stuk rustiger en relaxter en ik hoop dat ik dit kan vasthouden. Je gaat me terugzien!

Karin

Retreat gast 2016

De mindfulness en yoga retreat op Ibiza omvatte alles wat ik nodig had. Veel rust en een bijzonder samenzijn. Suzan begeleidde de (relatief kleine) groep met veel warmte en wist iedereen dichtbij elkaar te brengen. Ik ben echt nog steeds aan het nagenieten van deze bijzondere week.

Annet, Documentaire maker

Retreat gast 2016

Samen met een vriendin vijf jaar gespaard voor ‘een’ yogareis. Wat hebben wij een geluk gehad dat Suzan haar Mindfulness & Yoga retreat op Ibiza, voor ons op precies het goede moment had georganiseerd! We hebben een mooie, bijzondere en zeer goed verzorgde week gehad. De locatie, de catering, het programma met een combinatie van rust en actie, Suzan en Hugo, het strand, en natuurlijk de fijne yogalessen: alles was verzorgd en kreeg aandacht. Mijn ervaring met meditatie was nihil en door de insteek en de begeleiding van Suzan lukte het mij elke dag een beetje beter om ‘vriendelijk terug te gaan naar mijn ademhaling’.

Gita & Angelique

Retreat gasten 2016

Door mezelf eerst te verdiepen op het internet naar mindfulness heb ik een mindfulness training gekozen die bij mij zou passen en echt helemaal van deze tijd is. Dat is gelukt bij Suzan. Jong en enthousiast. Eenmaal begonnen sloop de twijfel er in. Is dit wel echt iets voor mij? Nu, aan het einde van de 8 weekse mindfulness training, kan ik alleen maar zeggen dat doorzetten en minimaal 20 minuten thuis je brein trainen je echt verder gaat brengen. Na een week of vijf begon ik namelijk pas echt te merken wat bewust worden werkelijk is.

Eric, Sales Engineer

Ik heb Suzan leren kennen als mijn persoonlijke coach voor mijn opleiding Master in Coaching van het Johan Cruyff Instituut.
Ik ben erg positief over haar: ze is een heel deskundig, prettig, warm, lief en scherp luisterend mens. Zij kan heel goed vanuit haar kracht je te laten ontdekken en ervaren waar jouw kracht ligt en helpen je hart te volgen, daarin te gaan staan en van daar uit te leven.
Om maar even in de sport te blijven: ze is een topper die ik zeker kan aanraden als persoonlijke coach!

Dion, Sportcoach

Voordat ik wist wat mindfulness en meditatie precies betekende, beschouwde ik dit altijd als vaag of zweverig, aangezien ikzelf een persoon ben die vrij nuchter ingesteld is. Echter nadat ik een aantal mensen had gesproken die mindfulness beoefenden, was mijn interesse steeds meer aangewakkerd. Dit waren allemaal leuke, positieve, succesvolle en down-to-earth mensen die helemaal niet in het profiel pasten van meditatie-beoefenaars wat ik eerst voor ogen had. Ik legde voor mezelf de link: ‘Als dit voor hen iets heeft opgeleverd, misschien is het ook van toegevoegde waarde voor mij. Baat het niet, dan schaad het niet right?’

Ik ben samen met een goede vriendin die (net als ik) een drukke, verantwoordelijke baan heeft en continu de balans zoekt tussen privé-werk, een mindfulness training van 8 sessies begonnen bij Suzan. Door de sessie met z’n tweeën te doen was het heel prettig en persoonlijk. Ik kan alleen maar zeggen dat het een verrijking is in mijn dagelijkse leven. Ik ga nu veel bewuster met dingen om, waardoor ik bepaalde zaken beter kan accepteren en ook daarnaar kan handelen. Ook realiseer ik me nog beter wanneer er zich een mooie ervaring voordoet (en kan daar dan ook extra van genieten). Het allermooiste is nog dat ik nog bewuster dichtbij mezelf kan blijven in alles wat ik doe.

Nathalie, Business Consultant

Zonder een echte probleemvraag te hebben stapte ik met een open mind bij Suzan binnen. Al snel werd ik veel meer bewust van mijn eigen automatische piloot; een enorme eye-opener! Suzan leerde mij om te mediteren, iets wat ik in het begin vooral erg zweverig vond. De eerste weken was het voor mij dan ook moeilijk om iedere keer weer te mediteren. Toch heeft Suzan het voor elkaar gekregen om mij regelmatig te laten mediteren.

Met mijn achtergrond als topsporter besteed ik veel tijd aan de training van mijn spieren. Op een leuke en simpele manier heeft Suzan het zweverige van mediteren voor mij heel praktisch gemaakt. Want zoals Suzan altijd tegen mij zei: “je bewustzijn is net als een spier, om beter te worden moet je die spier trainen net als bij topsport.” Meditatie is de manier om je bewustzijn te trainen! Als topsporter heeft mindfulness mij vooral geholpen om beter te rusten, waardoor ik nog meer uit mijn trainingen kan halen. Bovendien is, door meer in het hier en nu te blijven, het “afzien’ tijdens trainingen en wedstrijden een stuk makkelijker geworden. Ik heb nu meer focus.

De mindfulness training van Suzan kan ik iedereen aanraden. Bewustzijn moet je gewoon ervaren. Inmiddels ben ik verslaafd aan mindfulness 😉

Marc, Topsporter

Ik heb de 8 weken mindfulness training individueel gevolgd bij Suzan. Het prettige daaraan is dat je eigen aandachtspunten kan toepassen tijdens de sessies, zo wordt het nog persoonlijker. Suzan doet zelf mee met de mindfulness oefeningen waardoor je toch met iemand kan praten over je ervaring na de oefeningen. Suzan stelt zich erg open op en straalt een bepaalde rust uit waardoor je je gelijk op je gemak voelt. Tijdens de sessies heb ik geleerd sneller te accepteren, los te laten en daardoor heb ik meer rust. Bedankt daarvoor Suzan!

Evelien, Marketing & Communicatie

Steeds vaker werd ik opgezogen door een wervelwind van negatieve gedachten. Teveel gedachten die ik geen plekje kon geven porden plagerig in mijn hoofd. Wat wil je met je leven? Waarom heb je geen plan? Waarom ben je nog zo niet succesvol als ieder ander om jou heen? Het waren gedachten die me treiterde en me van de wijs probeerden te brengen. Het lukte ze soms, ik ging ze vaak geloven. Suzan leerde mij dat gedachten niet per se waarheden zijn. Ze leerde me hoe ik kon ontdekken wie ik ben en wat ik voel zonder ze. Je bent immers niet je gedachten. Vanuit dit standpunt begeleidde ze me door een ontdekkingstocht naar mijn passies en ware dromen. Suzan liet me inzien dat ik mijn dromen zelf waar kan maken en dat ik me daarbij vooral niet moet laten belemmeren door een paar hersenspinsels.

Fien, Redacteur

Na ooit een mindfulness proefsessie te hebben gedaan, speelde ik al een tijd met de gedachten om een cursus mindfulness te doen. Echter juist de reden om het te doen (een druk bestaan en een constante race om vrije tijd), weerhield mij ervan om te beginnen. Totdat een vriendin van mij opperde om samen een 1-op-1 sessie te gaan doen bij Suzan. Dit was een mooie “druk op de ketel” voor mij en enigszins sceptisch begon ik, want ook nog een “training” naast mijn werk, opleiding, sport en druk sociaal leven; was dat wel zo’n goed idee?

Wat ben ik blij dat ik de knoop toch heb doorgehakt. De sessies met Suzan waren inspirerend en precies wat ik nodig had, Suzan’s enthousiasme was aanstekelijk. Haar passie voor het vak en constante wil om te leren maakten dat de individuele mindfulness sessies voorbij vlogen. Natuurlijk is het nu de kunst om door te zetten, maar Mindfulness heeft me geleerd wat tijd voor mezelf is. Ontspannen zat er bij mij niet in en op het werk was ik met een constante “ratrace” bezig. De kracht van de geest is sterk, echter je kan deze zelf beïnvloeden en je niet door jezelf gek laten maken.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar Suzan heeft me tijdens de individuele mindfulness training op originele wijze geleerd dit onder controle te krijgen. Door mijn rust te nemen en eerder mijn stresspunten te herkennen ben ik een nieuwe weg ingeslagen die ik hopelijk nog lang kan doorzetten

Kimberley, Manager

Als je denkt “ik leef bewust” dan kan Suzan je tóch inzichten geven die je verder helpen in het leven. Ik heb een individuele mindfulness training bij haar gevolgd en heb veel van haar geleerd. Niet zweverig of saai maar echt van NU! Toen ik begon met de training was ik op zoek naar meer balans, ik kan nu echt zeggen dat ik dat gevonden heb en bewuster in het leven sta. Suzan heeft me geleerd niet te streng te zijn en minder te oordelen. De dingen gaan zoals ze gaan en mijn gedachtes zijn er zoals ze er zijn, en het belangrijkste… ze zijn goed! Mindfulness is een nieuwe way of life die ik iedereen aan kan raden. Ik weet zeker dat eigenlijk iedereen, hoe je ook in het leven staat, hier baat bij heeft

Sandra, Communicatie voorlichter

De Yoga Nidra workshop is een aanrader als je nieuwsgierig bent naar deze speciale vorm van yoga en op een bijzondere manier wilt leren ontspannen. Lorenza loodst je door de sessie heen met fijne muziek, alles is goed verzorgd en er is zowel ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen als voor stilte en het beleven van je eigen ‘Yoga Nidra ervaring’. De voorafgaande yogaoefeningen zijn ook heel fijn en helpen je meer ontspannen te beginnen aan de sessie.

Sanne

De beginners workshop yoga bij Lorenza was erg fijn. De workshop is echt voor iedereen toegankelijk. Voor zowel beginners als voor de mensen die al een poosje aan yoga doen is het erg interessant. Lorenza legt alles heel duidelijk uit en stelt je op je gemak. In december ga ik mee doen aan de workshop breath to relax bij Lorenza. Ik heb er nu al zin in!

Leonie

Afgelopen zaterdag de tweede workshop (‘Journalling’ en nu ‘Liefdevolle Intentie’) gevolgd bij Lorenza van het mindfullcentrum in Dordrecht. Nadat de eerste keer echt als een cadeautje voor mezelf aanvoelde, wilde ik graag meer. In een relatief korte tijd van de workshop, krijg je echt de kans om tijd en liefde voor jezelf creëren. Wat ik vooral heel fijn vind aan de workshops is dat er een liefdevolle sfeer hangt en je echt kunt zeggen en voelen wat je denkt en voelt, maar ook dingen voor jezelf kunt houden als je je daar prettiger bij voelt. Je krijgt praktische handvaten om aan de slag te kunnen met datgene wat jij nodig hebt. Ik heb de volgende workshops al weer geboekt Dankjewel Lorenza!

Daphne

Lorenza is echt een topper! Ik volg regelmatig yogalessen bij Lorenza. Haar lessen zijn heel ontspannen en fijn met veel aandacht verzorgt. Ook haar workshops zijn een aanrader. De workshop ‘Detox, body, mind and soul’ is inspirerend. Achteraf kreeg ik een prachtig e-book

Irene

Een hele goede workshop gedaan over ademhaling bij Lorenza van het MindfulCentrum. Onder andere de methode van de iceman, intens en pittig maar geeft veel ruimte na een behoorlijke stressweek. Ik was er echt aan toe. Aanrader, en ze geeft nog veel meer nuttige, leuke en betaalbare workshops!

Peter

Gisteren heb ik met veel plezier deelgenomen aan de Workshop Liefdevolle intentie bij het MindfulCentrum. Ik heb deze middag ervaren als een hele warme en inspirerende middag. Lorenza straalt veel rust en positiviteit uit.  We hebben deze middag fijne yoga oefeningen gedaan en we hebben veel aandacht besteed aan het stellen van positieve en haalbare doelen voor onszelf in dit nieuwe jaar. Een aanrader!

Ellen

Ik vind de workshops die Lorenza heeft ontwikkeld voor het MindfulCentrum zo ontzettend leuk. In deze workshop krijg je een heel andere kijk op het woord Detox. Je krijgt veel informatie over hoe je kunt vertragen, versimpelen en verbinden. Je leert hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen en de tijd te nemen voor jezelf. Dat weet eigenlijk iedereen maar het is altijd goed hier nog een wat bruikbare tips over te krijgen. Kortom, een echte aanrader als je op zoek bent naar verdieping. Een cadeautje voor jezelf. Lorenza geeft de workshops met enorm veel passie en enthousiasme.

Martina

Op 14 oktober heb ik de workshop beginners yoga gevolgd. Yoga was voor mij volledig nieuw dus ik keek ontzettend uit naar deze workshop. Lorenza heeft er een geweldige workshop van gemaakt. Je leert over yin en yang yoga en je doet van beide soorten verschillende oefeningen. Dat is fijn omdat je op deze manier duidelijk het verschil kan merken. Je krijgt in deze workshop fijne informatie over verschillende aspecten van yoga. Het meest bijzonder vond ik nog wel om er achter te komen dat je echt niet lenig hoeft te zijn om te kunnen genieten van yoga. Ik heb echt veel van deze workshop opgestoken.

Janneke

Workshop nourish your, soul,body en mind was erg interessant! Het heeft mij erg aan het denken gezet wat betreft voeding en ‘honger”. Ik probeer nu meer naar mijn lijf te luisteren …wat vertelt het mij…
Zeer leuke en leerzame workshop! Kleine groep wat het ”intiem/vertrouwd” maakte.

Esther

“De yogalessen van Lorenza brengen mij rust en plezier. Na afloop van de les voel ik me ontspannen. De yogaposes worden mindful uitgevoerd waardoor ik in contact kom met  mijn lichaam en uit mijn hoofd.
Lorenza zorgt voor een toegankelijke en warme sfeer en legt alle houdingen goed uit. Je hoeft absoluut niet lenig of super fit te zijn om haar lessen te volgen. Ik raad  yoga iedereen aan! “
Irene

Suzan is een fijn mens! Ze heeft mij geleerd dat je gerust met een druk en vol hoofd binnen mag komen. Maar na de les ga je weer opgeladen weg. Met een heel erg rustig gevoel. Energiek maar ook rustige lessen zorgen ervoor dat geen één keer hetzelfde is. Ikzelf begon met yoga door een burn-out/depressie. Daar ben ik nu aardig uit gekomen en mede dankzij yoga kan ik beter voelen en scheiden wat gevoelens en gedachtes zijn. Een echte aanrader voor iedereen die wat rust, power, ontlading wilt hebben.

Roos

De lessen van Lorenza zijn voor mij een goede plek om bij mezelf te zijn. In de oefeningen ervaar ik uitdaging tot concentratie, balans en het gebruiken van allerlei soms onbekende spieren. De eenvoud en rust van mooie wijze woorden die ze zegt of me tegen mezelf laat zeggen geeft me een dieper gevoel van acceptatie. Energiek ga ik naar buiten.

Marjon

De yogalessen van Suzan zijn heel afwisselend, waarbij je je de ene keer energiek en de andere keer ontspannen voelt nadien.

Suzan straalt een fijne rust uit en geeft op een ontspannen en duidelijke manier les. Iedere les werkt Suzan met een ander thema en meridiaankoppel, waardoor er extra aandacht besteed word aan een bepaald deel van het lichaam. Het thema van de les kun je in de week die komen gaat mee nemen.

 

Karin

Als ik de yogalessen van Suzan kon omschrijven in 1 woord, zou ik het woord ‘vrijheid’ kiezen. Suzan biedt afwisselende en uitdagende lessen aan. Alles mag, niets moet. Wat totaal in tegenstelling stond met mijn gedachten over yoga voordat ik aansloot bij haar lessen. Mijn lichaam is zoveel flexibeler dankzij de uitdagende strekkingen.

Suzan heeft een positieve liefdevolle benadering wat haar lessen nog leuker maakt! Zij heeft mij geleerd dat dingen zijn zoals ze zijn. Niet alleen in een houding, dat ik bijv. mijn tenen nog niet aan kon raken. Maar ook in het dagelijks leven. Alles is goed zoals het is. Hoe moeilijk een houding tijdens een yogales ook is. Of hoe moeilijk een periode in ons leven ook is. Het gaat om de reis en de groei. Het kunnen accepteren, bewust zijn en genieten van het nu, dat noem ik pas vrijheid. En ik ben Suzan ontzettend dankbaar.

Swendeline

Ik heb nu een lessenblok yoga bij Suzan gevolgd, en voel al duidelijk verschil in soepelheid van mijn lichaam met daarvoor. Maar dat is niet het enige waarom ik naar de do in yogales kom, het is heerlijk om een keer per week even een avondje helemaal te ontspannen. Vol energie maar ook helemaal uitgerust kom ik altijd weer thuis! Suzan begeleidt de lessen erg goed en enthousiast met veel respect voor ieders mogelijkheden. Echt fijne yogalessen dus.
 

Astrid

Wat een fijne en knusse locatie in Dordrecht! Hier volg ik yoga bij Suzan, heerlijk om mijn lichaam en geest uit te dagen en daarna lekker te ontspannen met en kopje thee! Byebye stress en rugpijn.

Joyce

Ik beoefende al jaren yoga, maar pas sinds ik bij Suzan ben, kan ik me echt ontspannen en alles loslaten. Ook de mindfulness training heeft me ontzettend veel gebracht! Niks geitenwollen sokken, maar een modern, open, gedreven en liefdevol pareltje in yoga en mindfulnessland!

Aimee

Gehaast kom ik de yogales binnen. Ik ga zitten, een diepe zucht…en het ontspannen kan beginnen. Precies dit is wat ik zo fijn vind aan de yoga lessen van Suzan. Binnen 2 minuten ben ik mijn haast vergeten en is het tijd voor mezelf.

Suzan geeft de lessen vol enthousiasme, is puur en respectvol. De mindfulness die door de les is verweven vind ik prettig. Het is niet zweverig, maar geeft je praktische handvatten om bewust te zijn van je lichaam en gedachten. Ik ga altijd met een fijn, rozig, ontspannen maar ook energiek gevoel weer weg.

 

Ilse

De lessen van lorenza zijn een cadeautje voor mezelf. Een heerlijke relaxte les waarin uitdaging en ontspanning steeds worden afgewisseld.  Ik kan het iedereen aanbevelen! 

 

Esther

Je lessen zijn super fijn en je geeft ze met veel liefde en plezier, dat straalt er van alle kanten af.

Vicky

Suzan geeft op een ongedwongen en mooie manier les, het komt echt vanuit haar zelf. Haar energie is aanstekelijk en fijn om in mee te gaan. Niets moet, alles mag in haar lessen, je kunt helemaal jezelf zijn. Ik gun iedereen in de buurt van Dordrecht een les bij Suzan!

Anneke

Zaterdagochtend na een drukke week – ik loop het lokaal binnen, matje ligt al klaar, ik pak een kussentje en plof neer …. pff, even tijd voor mezelf. En zo ervaar ik ook de yogales van Suzan die daarna volgt – een cadeautje voor mezelf.
 
Met oefeningen in beweging komen of juist verstillen in een houding. Meer en meer word ik me bewust van mijn lichaam – met een glimlach als we onze eigen voeten masseren en ik besef dat ik nog nooit met zoveel aandacht naar die trouwe “onderdanen” van mezelf heb gekeken, wat leuk. En soms ook wel met het besef dat ik eigenlijk wel wat beter voor mezelf zou mogen zorgen als ik flink wat spanning in mijn lichaam tegenkom, oef.
 
Maar wat de ervaring ook is tijdens de les het eindresultaat is altijd dat ik heel tevreden de les afsluit – wel of niet de grond aan kunnen raken, wel of niet op 1 been kunnen staan, nog nooit met mijn neus bij mijn knieën gekomen maar wel toch maar mooi weer even gekozen voor mij en mijn lichaam, zalig!!

 

Annemieke

Ik volg al een tijdje de lessen van Lorenza op maandag om 17.30 en dit is voor mij een mooie start van de week en een goed ontstress moment van de altijd stressvolle maandag. Het fijne aan de lessen vind ik dat niet één les hetzelfde is en er altijd wel weer nieuwe oefeningen en combinaties zijn, wat voor een leuke afwisseling zorgt. Daarnaast zijn de lessen heel toegankelijk en goed begeleid, waardoor zelfs ‘houterige’ mensen zoals ik ze goed kunnen volgen. Een echte aanrader!
Maar wat de ervaring ook is tijdens de les het eindresultaat is altijd dat ik heel tevreden de les afsluit – wel of niet de grond aan kunnen raken, wel of niet op 1 been kunnen staan, nog nooit met mijn neus bij mijn knieën gekomen maar wel toch maar mooi weer even gekozen voor mij en mijn lichaam, zalig!!

 

Peter

Eerste indruk ..top…eureka ik heb het gevonden..smaakt naar meer! De wekelijkse yogales van Suzan helpt mij echt tot rust te komen.

Saskia

Heerlijk op woensdagavond ontspannen bij de Relax Yoga. Had eerst mijn bedenkingen hierover of het niet te zweverig was. Is het in geheel niet. Ik kom tot rust en ben daarna heerlijk ontspannen. Suzan heeft mij zeker geholpen om de onrust in mijn lichaam weer onder controle te krijgen.

Cato

Ik heb een paar weken terug een heerlijke yoga les gevolgd in het park van Dordrecht. Bedankt voor de ontspanning!

Ursula

Staat jouw ervaring hier straks ook bij? We kijken er naar uit je te ontmoeten!

CONTACT

MindfulCentrum
Binnen Walevest 46
3311 AB Dordrecht

T: 078 203 203 3
E: info@mindfulcentrum.nl

KVK: 57000018
BTW: NL001143456B87

VOLG ONS