DEELNEMERS OVER DE
MINDFULNESS TRAINING

In de afgelopen jaren hebben we heel wat mensen mogen meenemen in de mindfulness training. Lees hieronder alle echte verhalen van mensen die je voor zijn gegaan.

 

Mindfulness heeft mij absoluut gebracht waar ik op hoopte namelijk een manier vinden om rust te creëren in mijzelf. Suzan Oostvogels doet dit op een uiterst deskundige en zeer fijne manier. Haar aanpak is bijzonder prettig. Op duidelijke wijze leert ze je hoe je op een ander manier kan kijken naar alledaagse dingen. Je leert anders omgaan met de drukte van alledag en met de dingen die je hoofd zoal bezig houden. En dat alles op een nuchtere, absoluut niet ‘zweverige’ manier. De oefeningen zijn fijn en praktisch. Ik ben bijzonder blij dat ik de stap heb gezet om deze mindfulness training te gaan volgen. Het heeft mijn leven verrijkt!

Janneke, Secretaresse

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Ik heb Suzan leren kennen als een fijn trainster die veel ruimte schept en respectvol de ervaringen van de deelnemers met vriendelijke aandacht tegemoet treedt. Zij kon onze groep en de individuen bemoedigend toespreken, zodat we steeds weer een extra stapje vooruit deden. De groepsapp die Suzan introduceerde vond ik een verrijking van de mindfulness training, hierdoor motiveerden we ook elkaar. De mindfulness training heeft mij laten ervaren dat gedachten komen en gaan en dat je niet helemaal verstrikt hoeft te raken in deze gedachten. Ik heb geleerd de stabiliteit in mezelf op te zoeken om beter met tegenslagen om te gaan.

Stephany, Organisatiecoach

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De afgelopen weken heb ik ervaren als prettig en zinvol. Ik merkte dat ik in mijn leven soms te veel mijn best doe en dat dat veel energie kost. In de oefeningen bij Suzan kon ik het fanatieke meer loslaten en mijn aandacht brengen naar wat ik doe in plaats van altijd maar weer een paar stappen vooruit zijn. Ik heb al meer cursussen gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling maar deze cursus blonk uit in eenvoud, lichtheid en het besef dat ik al goed ben zoals ik ben. Veel oefeningen gebruik ik na het afsluiten van de cursus nog. Dank voor je vrolijke en degelijke begeleiding Suzan! Ik kan het iedereen aanraden om bij jou een mindfulness training te doen!

Tijmen, Evenementen organisator

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Rusteloze nachten, drukke en vele gedachten, je gaat mee in de stroom en kan nergens meer afstappen. Alles moet gedaan worden, alles is belangrijk. Zo begon ik aan de mindfulness training. Ik kan nu als ik wil een oase van rust ervaren door gedachten los te laten. Suzan helpt je daarbij. Ga er gewoon zonder verwachting naar toe, het levert je altijd wat op! Dankjewel!!!

Ron, Ondernemer

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De mindfulness training heeft mij de praktische tools gegeven om beter naar mijn lijf te luisteren en meer rust te creëren.

Annejan, Consultant

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De mindfulness training van Suzan heb ik ervaren als een serie fijne avonden waarin er aandacht was voor ieder individu. Ik heb geleerd om minder in mijn gedachten mee te gaan en om liever voor mezelf te zijn. Het enthousiasme en de nuchterheid van Suzan zorgden ervoor dat deze mindfulness training geen zweverige training was. Wanneer je meer rust en aandacht voor jezelf in je leven wilt is deze training een waardevolle investering in jezelf!

Keri, Phd Student

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Via een vriendin hoorde ik het eerst van mindfulness. Zij had met veel enthousiasme de mindfulness basistraining bij Suzan gevolgd en raadde me aan hier ook eens over na te denken. Ik heb dit een tijdje laten bezinken, er wat over gelezen en toen ben ik in najaar 2014 ook de mindfulness training gaan volgen. Suzan is iemand bij wie ik me meteen op mijn gemak voelde en dit was ook te merken aan de rest van de groep. Iedereen in de groep zit er met een eigen verhaal, achtergrond en doel, maar dat maakt voor de mindfulness oefeningen helemaal niet uit. Wat ik waardevol vond, was om de ervaringen van anderen te horen over het oefenen en zo samen met Suzan tips en valkuilen te ontdekken die iedereen weer kon gebruiken. Het belangrijkst dat ik heb geleerd is van een afstand te kijken naar mijn gedachten en gevoelens en dat ik vervolgens een keuze heb wat ik met die gedachten en gevoelens doe. Dat brein maakt het ons af en toe best moeilijk! Verder heb ik geleerd bewuster te leven in het moment en daardoor neem ik meer en andere dingen waar in de omgeving en geniet ik ook meer. De mindfulness training is leuk om te doen, niet zweverig en er wordt genoeg gelachen. Je hoeft ook zeker geen ‘probleem” te hebben om er iets uit te halen. Ik kan het iedereen aanraden die iets meer over zichzelf wil leren.

Lisa, Arts in opleiding

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Ik heb in oktober-november 2013 de mindfulness basistraining gevolgd bij Suzan en ben zeer tevreden over hoe de trainingen verzorgd werden en wat het mij heeft opgeleverd.

Mindfulness is niet de snelle oplossing voor bijvoorbeeld het verminderen van stress en het verbeteren van je focus en concentratie, maar zo’n oplossing bestaat ook niet. Je moet oefenen, oefenen, oefenen… wat je makkelijk wordt gemaakt als je de mindfulness training bij Suzan volgt. De inhoud van de trainingen en de begeleiding waren top en het werd me al snel duidelijk dat oefening onder haar begeleiding werkelijk effect heeft. De rust in mijn hoofd nam toe en mijn focus verbeterde aanzienlijk. Ook zijn stressignalen, zoals lichaamsspanning, vrijwel verdwenen. Dus, eigenlijk is – na de cursus van Suzan gevolgd te hebben – mindfulness wél een snelle oplossing geworden voor de problemen die ik voorheen ervoer. Met gemiddeld zo’n 30 minuten mediteren per dag bereik ik dat het behaalde resultaat op peil wordt gehouden. Dit vind ik een cadeautje, om in 30 minuten aandacht voor jezelf, jezelf zoveel beter te voelen!

Zoek je begeleiding met persoonlijke aandacht voor je vragen en doelstellingen, met een ontspannen openheid en ruimte voor het delen van ervaringen en… bovendien met een gepaste dosis humor? Dan ben je bij Suzan aan het juiste adres. De bijeenkomsten voelden als thuis en zo bleef het ook elke bijeenkomst, van de minuut dat ik binnenkwam tot het moment dat ik weer naar huis ging

Roland, Hondengedragstrainer

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

In het voorjaar van 2014 heb ik met veel plezier de mindfulness training bij Suzan gevolgd. Ik had al verschillende boeken hierover gelezen, maar het lukte me niet goed om dit toe te passen in mijn leven. Vandaar dat ik heb gekozen voor een groepstraining.

Op haar website belooft Suzan een praktische, concrete down-to-earth training en dat waren de woorden die mij triggerden om juist voor deze mindfulness training te kiezen. En Suzan maakt deze woorden waar. Inhoudelijk vind ik de training heel goed. Ten opzichte van de boeken, zit de meerwaarde in het persoonlijk contact met Suzan en ook met de groep. Er is voldoende ruimte om eigen ervaringen te delen en hier met elkaar over te praten, zonder dat hier de nadruk op ligt. Suzan blinkt uit in het luisteren zonder oordeel en laat je zelf meedenken over mogelijke oplossingen, waarbij ze soms suggesties of tips geeft. De werkvormen zijn afwisselend en ook het werkboek ziet er goed uit. Suzan maakt regelmatig gebruik van korte teksten en verhaaltjes, waardoor de stof beter beklijft. Daarnaast maakt ze hierbij ook gebruik van de social media, o.m. door te verwijzen naar interessante video”s. Iedere week krijg je een aantal praktische huiswerkopdrachten. Hiervoor geldt: hoe meer je traint, hoe groter het effect.

Door deze mindfulness training heb ik geleerd om op verschillende momenten van de dag bewust even stil te staan bij het moment en bij mezelf. Dit is zeker een training geweest waar ik wat aan heb gehad en die ook op langere termijn zijn effect zal hebben. Daar ben ik van overtuigd!

Gerlinde, Docent

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Ergens in het najaar van 2013 gaf ik mij op voor de cursus mindfulness met het idee dat ik relaxter zou willen omgaan met stressmomenten in mijn werk en in zowel werk als privé meer zou willen ontspannen en genieten in plaats van almaar bezig te zijn. De start van de cursus in januari 2014 kwam voor mij precies op het goede moment. In de weken voorafgaand aan de cursus was ik thuis komen te zitten met RSI-klachten en was ik ook mentaal een grens over.

Voor mij gaf de mindfulness training vanaf de eerste week veel structuur ik mijn dagen. Ik zat natuurlijk veel thuis, maar met behulp van de mindfulness oefeningen had ik het idee dat ik een nuttige invulling aan mijn dagen gaf en dat ik ook echt aan het werken was aan mijn herstel. De wekelijkse trainingen op dinsdagavond waren voor mij weer een startpunt voor een nieuwe week waarin ik aan de slag kon met nieuwe mindfulness oefeningen. Deze oefeningen waren goed in te passen in de dagelijkse bezigheden en naar mate de weken vorderde begon ik steeds meer momenten op de dag te herkennen waarop ik onbewust bezig was met mindfulness. Heel leuk om dit op te merken.

Suzan is een hele fijne mindfulness trainer die vanaf week één de groep op fijne manier benadert en iedereen de kans geeft zijn/haar persoonlijke ervaringen te delen. Daarbij geeft ze het gevoel dat ze écht luistert en met je mee denkt. Het feit dat ze gedurende de training altijd per mail of telefoon bereikbaar was voor vragen of gewoon even een praatje, geeft aan hoe betrokken Suzan is. Dat heb ik erg gewaardeerd.

De mindfulness basistraining is twee weken geleden geëindigd, maar ik merk dat ik nog altijd energie krijg als ik terug denk aan de acht weken. Ik heb echt wat gehad aan de training. Ik heb geleerd hoe ik stress bij mezelf kan herkennen en hier soms even afstand van kan nemen door er op een andere manier naar te kijken. Daarnaast pas ik een aantal mindfulness oefeningen uit de training nog steeds dagelijks toe om even tot rust te komen. Dat kost me geen uren, maar juist de korte oefeningetjes helpen daarin. Dat is het mooie van de cursus. Wat ik geleerd heb in de training komt de hele dag door in kleine dingen terug, maar juist die bewustwording in kleine dingen maakt voor mij het verschil.

Floor, Teammanger

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Ik leefde altijd in het verleden (gisteren) of de toekomst (morgen), maar wat er vandaag allemaal gebeurde kreeg ik niet mee. Dat ik zelf kan bepalen waar ik mijn aandacht op richt en daardoor ook veel meer kan genieten van de dingen die ik doe is echt een uitkomst.

Voelen deed ik liever niet, of beter gezegd, ik had vaak niet eens door wat er allemaal in mijn lijf te voelen was want mijn focus lag vooral in mijn hoofd. Negatieve gevoelens vermijden en positieve gevoelens vasthouden was mijn streven. Ik heb ervaren dat dit veel meer energie kost, dan de dingen gewoon te ervaren zoals ze zijn.

Wat mij enorm bijgebleven is: “gedachten zijn geen feiten”. Rationeel wist ik dit wel, maar voor mijn gevoel waren mijn gedachten 200% waarheid. Was dat even een fijne conclusie dat ik mijn (negatieve) gedachten zo in de prullenbak kon laten verdwijnen. Dat geeft ruimte en biedt mogelijkheden. Want die negatieve gedachtes die zeggen dat je het niet kan of dat het je niet gaat lukken zijn er dan niet meer. Je hebt er veel minder last van.

Suzan geeft de mindfulness training vanuit haar passie en ervaring en dit kun je merken. De training helpt en leert je om deze manier van leven door te voeren in de praktijk, zodat je er ook echt profijt van hebt. Het enige dat je hoeft te doen is tijd maken voor jezelf. Zweverig? Er is niks zweverigs aan, down-to-earth aandachttraining. Sporten is ook niet zweverig, je traint alleen een andere spieren. Suzan bedankt!

Suzanne, Jeugdreclassering

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De mindfulness training van Suzan heeft me als ik heel eerlijk ben meer gebracht dan ik had verwacht. Ik heb zoveel inzicht gekregen in mijzelf, kan beter omgaan met stress en durf nu meer voor mezelf te kiezen.

Suzan is een hele prettige trainer. De trainingen en mindfulness oefeningen zijn praktisch, leerzaam maar vooral ook leuk! De rust en het enthousiasme van Suzan zorgden ervoor dat ik graag naar de bijeenkomsten ging. Ik zou deze basistraining aan iedereen aanraden!

Marieke, Business Analist & Ondernemer

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Een gedachte hoeft niet de waarheid te zijn. Deze zin heeft me heel veel gedaan. Het leert mezelf terug te brengen naar het hier-en-nu. Ik vond de mindfulness training een hele fijne training. Hierdoor blijf ik niet in een negatieve spiraal hangen en bekijk ik het leven op een meer rooskleurige manier. Een echte aanrader voor piekeraars en stressvolle personen.

Pui-Ling, Assistant Accounting

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Vanuit mijn opleiding had ik wel eens iets gelezen over mindfulness, verder had ik er nog nooit iets mee gedaan. Ik besloot me aan te melden voor de training van Suzan omdat ik veel piekerde en me vaak onzeker voelde. Hier wilde ik van af!

Gedurende de mindfulness training heb ik leren begrijpen dat ik nergens van af hoef, dat levert alleen maar strijd in mezelf op! In plaats van te kijken naar wat anders moet, heb ik geleerd dat ik beter met aandacht kan kijken wat er is en naar wat ik voel. Van daaruit kan ik vervolgens kijken wat ik nodig heb. Op deze manier heb ik geleerd beter voor mezelf te zorgen en mezelf meer te accepteren zoals ik ben. Het geeft me een goed gevoel wanneer ik op deze wijze denk, voel en reageer. Het ligt veel dichter bij de basis van wie ik ben.

Wat tijdens de mindfulness training voor mij een eyeopener is geweest, is het gegeven dat gedachten maar gedachten zijn. Aan het begin van de training kon ik me er nog niets bij voorstellen, maar ik heb echt geleerd anders naar mijn gedachten te kijken. Ik heb door mindfulness geleerd gedachten te observeren in plaats van automatisch op een gedachtestroom mee te liften (piekeren). In de praktijk merk ik dat ik daardoor al regelmatig sneller van een bepaalde gedachtestroom kan afstappen, wat veel rust geeft.

Ik kijk zeer positief op de mindfulness basistraining terug. Suzan heb ik als erg professioneel en warm ervaren. Er was tijdens de bijeenkomsten veel ruimte voor alle ervaringen van de deelnemers, wat ik ook erg prettig vond.

Evelien, Reintegratiecoach

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Mindfulness neemt je mee op reis, op reis naar jezelf. Het maakt je bewust van jezelf, van je lichaam, je gedrag, gedachten, gevoelens en van je omgeving. Ik leefde eigenlijk teveel op de automatische piloot, was vaak druk in mijn hoofd, dacht aan het een als ik bezig was met het ander… Ik leefde niet echt in het hier-en-nu. Ik werd eigenlijk geleefd door vele dingen, maar leefde zelf niet echt meer echt.

Op een bewuste manier leren leven in het hier en nu, loslaten en accepteren, dat zijn belangrijke elementen die ik uit de mindfulness basistraining heb gehaald. Met mindfulness kijk je vooral naar jezelf, en dat is soms best confronterend. Inzien dat jijzelf een groot aandeel hebt in hoe je je voelt in een bepaalde situatie doordat je op een bepaalde manier denkt. Maar als je je daar bewust van kan zijn, en het kan (h)erkennen, en accepteren dat het zo is, dan kan er ook verandering plaatsvinden.

Ik heb de mindfulness training bij Suzan gevolgd omdat zij naar mijn gevoel aansloot bij mij als persoon. Ze is een prettig persoon, die je op de juiste momenten en juiste manieren dingen laat inzien. Ze forceert niets en neemt de tijd die nodig is. Ze creëert een veilig klimaat waardoor er een open sfeer kan ontstaan. Heel prettig! De mindfulness training is voor mij het begin geworden van mijn reis. Het stopt namelijk niet na acht weken. Sterker nog, je kan er niet meer mee stoppen, er is geen weg meer terug. It”s a new way of life! Nogmaals bedankt Suzan!

Vivi, Psycholoog

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Ik vond het spannend om naar de mindfulness training te komen. Aan de telefoon was het nog een beetje onwennig. Maar meteen na de eerste avond wist ik dat het goed was dat ik het deed. Rust was waar ik voor kwam, en dat heb ik zeker gevonden tijdens de trainingsavonden. Ik weet dat ik er nog niet ben, maar jij hebt me geholpen op de goede weg te komen. Het voelde goed en voelt nog steeds goed. Dankjewel Suzan!

Daisy, Onderwijsassistent

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De mindfulness training heb ik ervaren als down-to-earth, praktisch en verdiepend. Ik kan nu beter bepalen waar mijn grens ligt, ben een stuk positiever ingesteld en milder voor mezelf. Door de training heb ik meer energie, zelfvertrouwen en geniet ik weer van de dingen die ik doe.
Nanieke, Huisarts

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Al langere tijd was ik van plan om ‘ooit eens’ een mindfulness training te gaan doen. Afgelopen najaar had ik heel sterk het gevoel dat het er nu echt de hoogste tijd voor was: ik zat slecht in mijn vel, kon nog nauwelijks ergens van genieten en was vaak gestrest, boos en moe. Nu, twee maanden later, kan ik zeggen dat de mindfulness training me veel inzicht in mijn eigen patronen heeft gegeven. Zo nu en dan was dat herkennen van mijn eigen patronen behoorlijk confronterend, maar na een aantal lessen begon ik me te realiseren dat ik aan veel situaties, gebeurtenissen en gevoelens zelf weinig kan veranderen, maar wel aan de manier hoe ik er op reageer. En juist dat anders reageren is wat ik met Mindfulness geleerd heb.

‘Gedachten zijn geen feiten’en mild zijn naar jezelf toe, belangrijke speerpunten binnen de Mindfulness, waren punten waar ik de eerste paar sessies nog niet zoveel mee kon, maar die gedurende de mindfulness training steeds meer begonnen te ‘landen’ en waar ik nu ook nog vaak op terug kan vallen als ik merk dat er weer wat oude patronen naar boven komen.

Suzan leidt de groep op een heel prettige, open en respectvolle manier. Ze voelt goed aan waar er in de groep behoefte aan is en speelt daar meteen op in. Het uitwisselen van ervaringen met medecursisten heb ik als zinvol, en soms ook erg gezellig en komisch, ervaren. Tegen iedereen die nog twijfelt wil ik zeggen “Gewoon doen!” Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Esther, Sales

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De mindfulness training van Suzan heeft mij enorm geholpen. Ik had veel last van piekeren en daardoor slapeloze nachten om de meest onbelangrijke onderwerpen. Met de mindfulness oefeningen heb ik geleerd naar mijn gedachten te kijken zonder erover te oordelen maar enkel te voelen wat het met me doet. Hierdoor krijg je ruimte in je hoofd en komen de gedachten op afstand te staan. Daarnaast heeft mindfulness mij in laten zien hoe gejaagd ik mijn leven leid en hoeveel ik mezelf continu verplicht te doen; ik moet, ik moet ik moet…

Ik heb door de mindfulness training geleerd beter voor mezelf te zorgen, tijd voor mezelf te nemen, geen 10 dingen tegelijk maar gewoon een voor een en soms kan iets ook best even wachten. Tot slot heeft mindfulness mij geleerd om bewust in het moment te zijn, niet alweer met het volgende moment of nog met het vorige moment bezig te zijn maar puur in dit moment te zien, te voelen en te genieten!

Judith, Vastgoed

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt, nadat mijn man de mindfulness training een jaar eerder had gevolgd. Ik zag hem zo relaxed door het leven gaan en hoopte dat het mij ook iets zou kunnen bieden. Samen met een vriendin vond ik een mindfulness training speciaal voor twintigers/dertigers bij Suzan en dat leek ons een veilige keuze.

Na de eerste kennismaking was ik gelijk van een aantal vooroordelen af en vond ik dat we in, een door Suzan gecreëerde veilige sfeer, alles met elkaar konden delen. In de 8 weken die de mindfulness cursus duurde, groeiden we als cursisten dichter naar elkaar toe en gingen de opdrachten nog makkelijker, omdat we zo open en eerlijk naar elkaar waren. Ook in het dagelijkse leven werd alles steeds beter toepasbaar. Het was nog even goochelen met de tijd die je aan jezelf moest besteden, maar alleen door er echt tijd aan te besteden, zou het ook gaan slagen. Ik was er tenslotte zelf aan begonnen en wilde het ook goed afronden.

Gaandeweg werd ik steeds milder tegenover anderen, maar ook tegenover mezelf. Ik leerde door de mindfulness cursus dat dit is wat het is, alles is er al. Het enige wat je hoeft te doen is ZIJN. Ik probeer mindfulness nu in mijn omgeving als een olievlek uit te spreiden. Ook al wordt er nu niet door iedereen actief mee omgegaan, misschien plant ik een zaadje voor de toekomst!

Margreet, Officemanager

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Opgejaagd gevoel, hectiek van alledag, moeten en nog meer moeten. Wie kent het niet? Natuurlijk zijn de goedbedoelde adviezen van je omgeving welkom en herkenbaar, maar luister je daar ook echt naar? Na eerst eens nieuwsgierig in wat boeken te hebben gelezen, heb ik mij ingeschreven voor de mindfulness basistraining bij Suzan. 8 weken lang een avond voor jezelf, samen met anderen, de zogenaamde “lotgenoten”. Ieder met zijn eigen verhaal maar allemaal op zoek en bereidt te investeren in een stuk persoonlijke ontwikkeling.

Nou, ik heb er geen spijt van gekregen. Suzan heeft ons op haar eigen, rustige en begripvolle manier geleerd om gedachten te laten zijn. Te accepteren dat zaken zijn zoals ze nu eenmaal zijn. Met diverse mindfulness meditatie oefeningen, delen van ervaringen en onder professionele begeleiding van Suzan hebben we mooie avonden gehad. Emoties komen en gaan, maar ook dat is allemaal mogelijk tijdens de trainingsavonden van Suzan. Mij heeft het de mogelijkheid geboden om uit de hectiek van alledag een rustig momentje te zoeken. Al dan niet met behulp van muziek of gewoonweg stiltes te laten zijn. Meer bewust te zijn van de omgeving, van je routines van alledag.

Suzan is gepassioneerd met haar vak bezig en dat helpt je vooruit en merk je ook tijdens de mindfulness trainingen. De mindfulness training heeft mij veel inzicht gegeven, was leerzaam, maar buiten dat waren het gezellige avonden met een warme groep mensen! Een aanrader voor iedereen die in zichzelf wil investeren, bedankt Suzan!

Noortje, HR manager

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Voordat ik kinderen kreeg, was ik in balans. Ik voelde me goed en kon genieten van het leven. Kinderen krijgen was het grootste en mooiste cadeau in mijn leven maar ook de grootste verandering die me deed vervallen in oude, belemmerende patronen. Ik maakte me snel zorgen, voelde me enorm verantwoordelijk en samen met mijn drukke werk, het huishouden en mijn relatie die ook veranderde, nam ik geen tijd meer voor mezelf. Nooit meer tijd voor mezelf die, zoals ik al eerder ervaren had, heel belangrijk voor me was om op te laden. Ik werd moe, piekerde eindeloos over de bijvoorbeeld opvoeding van de kinderen, mijn werk, wat anderen van mij vonden of mijn relatie. Ik gaf mezelf de schuld van dat ik me zo rot en moe voelde. Ik was te moe om te sporten, at ongezond en voelde me futloos.

Via via kwam ik op de site van Suzan terecht en besloot ik de 8 weekse mindfulness training te volgen. Al snel voelde ik me wat beter omdat ik tijd voor mezelf ging nemen. Bijna elke avond een half uur. De meditatie oefeningen gaven me een goed gevoel en inzicht in mijn gedachtepatronen. Mijn gedachten niet als waar en feitelijk aan te zien, was echt “n eyeopener. Niet tegen mijn gedachten vechten maar ze te accepteren. Het is ok!

Nu na de cursus zit ik nog steeds bijna elke avond op mijn kussen. Ik heb mijn favoriete mindfulness oefeningen en doe ze met plezier. Ik ben er nog niet maar deze mindfulness training heeft me veel inzicht gegeven in hoe om te gaan met mijn piekergedachten en om mijn activiteiten gedurende de dag meer in het hier-en-nu uit te voeren. Ik heb zelfs weer energie om te sporten!

Suzan is een fijne trainster die altijd de tijd neemt om naar je te luisteren. Met mooie voorbeelden legt Suzan de theorie uit. Maar het mooiste vind ik nog wel dat ze mindfulness luchtig brengt. Mindfulness bij Suzan is zeker niet geitenwollensokkenachtig waar ik van te voren toch wel een beetje bang voor was. Kortom ik kan de mindfulness training iedereen aanraden

Ingrid, Logopedist

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Wat hoop je te leren in deze mindfulness training vroeg Suzan aan het begin van de eerste les. Daar had ik een heel duidelijk idee over: Ik wilde leren geloven dat het perfect is, zoals het is, inclusief ikzelf. O ja, en ik wilde ook goed leren mediteren.

De oefeningen in de mindfulness basistraining en de gesprekken met medecursisten hebben me geleerd dat perfectie helemaal niet interessant is. Het is veel interessanter om regelmatig stil te staan bij wat er zich nou eigenlijk afspeelt in mij. Even een adempauze nemen en me afvragen: Wat voel ik? En wat denk ik daarbij? Om me vervolgens te realiseren dat een gedachte maar een gedachte is. Dat is zo bevrijdend! Dat haalt zoveel druk van de ketel, het sust de gemoederen en geeft -in combinatie met wat liefdevolle en milde zelfspot- een enorme verlichting.

Ik ben door de mindfulness training echt een stuk constructiever geworden, besteed minder tijd aan het verantwoorden of goedpraten van wat ik doe of zeg. Ook ben ik door mindfulness gegroeid als coach. Veel van mijn cliënten zijn overladen door levensstress. Door deze stress te observeren en niet te bevechten of te veroordelen en door minder te eisen van zichzelf, gaat de energie weer stromen en bloeien mensen op! Van deze energie profiteer ik ook, waardoor ik niet langer doodvermoeid thuis kom na een werkdag.

Terugkijkend op de afgelopen maanden geloof ik niet dat het perfect is en ook niet dat ik perfect ben. Ik geloof wel dat het is, zoals het is. Dat ik ben, zoals ik ben. En ik ben nog steeds geen meditatie uitblinker. En dat is ook oké. Niets meer en niets minder.

Trudy, Mental coach

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Via vrienden en collega’s had ik al gehoord wat ik moest verwachten van een mindfulness training. Met een open en nieuwsgierige houding ben ik de mindfulness basistraining bij Suzan gestart. En toch ook wel met wat hoge verwachtingen. Ik hoopte dat ik minder last zou hebben van mijn migraine.

We hadden een geweldige ruimte en vooral de onbevangenheid van Suzan sprak mij enorm aan. Ze speelde in op de behoeften van de groep en op een fijne manier hebben we stapje voor stapje geleerd hoe meditatie en mindfulness je kan helpen in het dagelijks leven. Ik vind het erg sterk dat ze antwoord kan geven op veel van je vragen, ook kan het antwoord zijn: ‘ik weet het niet, wat denk je dat zelf de beste oplossing is?’ Gelukkig is Suzan ‘ook gewoon mens’ met meer- en minder mindful momenten die heel erg leuk zijn om te delen met de groep. Met de andere deelnemers van de mindfulness training hebben we veel positieve energie uitgewisseld wat gestimuleerd werd door Suzan.

Van mijn migraine ben ik helaas niet van af, maar ik weet nu wel wat helpende tools zijn om hier mee om te gaan dankzij de mindfulness training. Ik vind het heerlijk om te mediteren, werd enthousiast van de opdracht om een ‘eigen’ meditatieplekje te maken en heb dit direct uitgevoerd. Ik hoop dat ik het vol kan houden om tijd voor mezelf te nemen zoals ik deze 8 weken heb gedaan, het is zo fijn!! Het heeft mij zó veel positieve energie opgeleverd.

Janneke, Functioneel Beheerder UMC Utrecht

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Ik ben de mindfulness training gaan doen omdat ik veel nadacht, piekerde, altijd het gevoel had te moeten haasten en (te) weinig genoot van dingen die ik deed. Ik hoopte door de mindfulness basistraining vooral te leren om wat minder “in mijn hoofd” te zitten en meer stil te staan bij de dingen die ik doe.

Na de acht weken merk ik dat ik hier absoluut stappen in heb gezet. Mijn bewustzijn is groter. Door de oefeningen heb ik geleerd mijn dagelijkse dingen met meer aandacht te doen. En dus niet tegelijkertijd met andere dingen in mijn hoofd bezig te zijn. Dit geef echt een hoop rust! Ik merk bijvoorbeeld dat ik nu veel rustiger eet en meer geniet van kleine dingen. Verder heb ik meer inzicht gekregen in mijn automatische gedrag en is de zin “gedachten zijn geen feiten” een belangrijke voor mij geweest. In mijn ogen waren mijn gedachten altijd de waarheid.

De bijeenkomsten met de groep waren erg prettig. Suzan zorgde voor een fijne, open sfeer, waarin praktische ervaringen met elkaar gedeeld konden worden. Voor mij is de mindfulness training heel waardevol geweest

Eva, Onderzoeker

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Na een burnout heb ik alles geprobeerd om helemaal beter te worden. De remedie leek een half jaar medicatie, fysiotherapie en veel rust, maar ik viel soms terug. Mijn behandelaar stond gelukkig open voor alternatieven zoals een mindfulness training. Suzan leek mij iemand die de training met gepaste bevlogenheid en doortastendheid kon brengen. Voordat de cursus begon heb ik de luisteroefeningen geprobeerd. Haar stem vond en vind ik ook prettig om naar te luisteren. De groep heb ik gekozen omdat ik vooral de meditatie technieken wou leren en nog niet veel zware gevallen om me heen kon verdragen. De belangrijkste lessen voor mij zijn dat ik beter dicht bij mezelf kan blijven. In de oefeningen kom je erachter hoe je lichaam voelt, welke gedachten je bezighouden en hoe je kunt spelen met de aandacht voor die sensaties. Het mediteren is voor mij een proces waarbij ik heel compleet, mild en puur ga waarnemen. Zo vind ik beter mijn weg. Zonder dat mis ik veel van wat er op het moment zelf gebeurt. Bijvoorbeeld geluksmomenten met mijn zoon van 4 beleefde ik niet bewust. In het moment zelf zijn er emoties en gedachten die ik niet zou willen missen!

Suzan stond ook open voor coaching als dingen aan de orde kwamen die ik niet of niet meteen met de groep wou delen. Ik bedoel bijvoorbeeld dat ik niet wil mopperen over mijn relatie of het werk, maar juist verder wil komen met mezelf. Met de persoonlijke aanwijzingen van Suzan kon ik de oefeningen concreter richten en zo werken aan moeilijkere gevoelens en gedachten. Ik heb geleerd dat ik beter daar mee bezig kan zijn dan dat ik op een automatische manier reageer op mijn omgeving. Suzan heeft mij op een warme, professionele manier gecoacht en dat waardeer ik enorm. Ze geeft ruimte aan wie van ver komt, maakt tijd en ruimte voor je om je verder te helpen en ze houdt bijna ongemerkt heel goed de regie in handen tijden de sessie.

John, Docent

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Ik dacht er al een tijd over na om een mindfulness training te gaan doen. Ik was op zoek naar manieren en handvatten om rust in mijn hoofd te kunnen creëren. Het snelle en drukke leven van alle dag zorgt er nog wel eens voor dat je vergeet goed voor jezelf te zorgen en tijd voor jezelf te nemen. Op mijn werk veranderde er heel veel en net op dat moment zag ik deze mindfulness training voorbij komen. Ik was meteen nieuwsgierig, zou ik echt handvatten kunnen krijgen om om te kunnen gaan met stressvolle situaties en onrust in mijn hoofd?

Vanaf de eerste les bij Suzan werd er al rust al gecreëerd. Suzan straalt rust en warmte uit, ze weet heel goed een veilige en vertrouwde omgeving te creëren en je op je gemak te stellen. De sfeer in de groep was erg prettig en Suzan heeft persoonlijke aandacht voor iedereen, ze is oprecht geïnteresseerd. Ik heb iedere week uitgekeken naar de lessen en de 8 weken zijn echt voorbij gevlogen. Het was heel prettig om een vast punt per week te hebben om echt met de verschillende thema”s aan de slag te kunnen.

Het thuis oefenen van alle opdrachten vergde soms wat discipline, maar heeft me enorm veel inzichten opgeleverd. Het is heel bijzonder om met behulp van een aantal kleine oefeningen je heel bewust te maken van jezelf, je gedachten, je houding, eigenlijk je hele doen en laten. Ik heb geleerd beter naar mijzelf te kijken en te luisteren en zo te herkennen wat er in me om gaat en waar ik behoefte aan heb.

Door de vele verschillende oefeningen en technieken die we tijdens de mindfulness training hebben toegepast weet ik ook welke technieken voor mij prettig werken. Suzan is een inspirerend persoon, ik kan iedereen aanraden deze training bij haar te volgen!

Suzanne, Consultant

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Dankzij de mindfulness training van Suzan herken ik mijn stresssignalen, erken ik mijn grenzen en luister ik beter naar mezelf. Ik ervaar nu veel meer rust in mijn hoofd of ik weet die met behulp van de geleerde mindfulness oefeningen te creëren. Hierdoor voel ik me prettiger, minder gestressed, ben ik in staat bewuste beslissingen te nemen en overzie ik dingen veel beter. Daarnaast geniet ik meer van de leuke dingen die gebeuren omdat ik veel meer in het moment leef.

Albertine, Changemanager

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Toen ik de training ‘mindfulness speciaal voor drukke twintigers en dertigers’ voorbij zag komen, hoefde ik niet lang na te denken voordat ik me inschreef. Ik was al een tijdje op zoek naar een praktische training waarbij ik zou kunnen leren (mijn werk) meer los te laten en minder streng voor mezelf te zijn.

Na de uitgebreide en prettige telefonische intake met Suzan was ik blij met mijn keuze. De mindfulness training heeft me manieren geleerd om minder in m’n hoofd te zitten en daardoor beter los te kunnen laten. Door mindfulness kan ik beter de signalen van mijn lichaam opmerken en daardoor bijvoorbeeld ook mijn eigen grenzen beter voelen.

Daarnaast ben ik door de mindfulness training milder geworden voor mezelf, doordat ik in ben gaan zien dat mijn (negatieve) gedachten geen feiten zijn en me bewust werd hoe vaak ik (ver)oordelend naar mezelf toe was, zonder dat ik het zelf door had. De mindfulness oefeningen die we geleerd hebben, zijn ook na de training goed toepasbaar. Wel is enige discipline vereist (maar dat is ook tijdens de training zelf het geval).

Ik heb Suzan ervaren als een energieke, enthousiaste en betrokken trainster. Ze weet in no-time een fijne sfeer te creëren en het gevoel te geven dat iedereen er echt mag zijn en gezien wordt. Wat ik ook heel prettig vond, is dat Suzan ook buiten de training om altijd bereid was om mee te denken als je ergens tegenaan liep.

Rachel, Orthopedagoog

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De mindfulness training die ik bij Suzan volgde heeft me een stukje rust en zelfinzicht gegeven. Tijd voor mezelf, die ik mezelf gegund heb. Suzan heeft een fijne open houding en ik voelde me echt geaccepteerd door haar. Het was de investering dubbel en dwars waard! Nu verder timmeren aan de weg. Bedankt Suzan.

Karina, Dietist

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Jaren geleden heb ik o.a. het boek Mindfulness van Edel Maex gekocht om in dit stresstijdperk eindelijk zo een oplossing te vinden voor mijn oorsuizingen. Door de werkdruk destijds is het er toen niet van gekomen het boek helemaal te lezen. De bladwijzer ligt nu nog op pagina 61. Maar sinds mijn pensioen heb ik nu veel meer tijd en bij het surfen naar Mindfulness op internet, kwam ik bij Suzan terecht. De algehele positieve indruk die ik kreeg, was er de aanleiding toe dat ik mij heb aangemeld.

Na allerlei onderzoeken bij de o.a. KNO arts, iriscopie, acupunctuur, het gebruik van diverse soorten homeopathische medicijnen, het werk van professionele masseurs om de spanning bij mijn nek-, rug- en schouderspieren op te heffen, heeft geen definitief succes opgeleverd. Opvallend was dat tijdens de vakanties het soms gewoon stil was in mijn oren. M.a.w. in het dagelijks leven eiste ik teveel perfectie van mijzelf en dan slaat de weegschaal door naar de verkeerde kant. Omdat ik al op de hoogte was van mindfulness, voelde ik mij meteen thuis bij Suzan en de anderen. De kennismaking met elkaar was in goede handen van Suzan, er was onderling veel respect, we zaten met z’n allen “in hetzelfde schuitje”. Er was in elke les genoeg tijd om samen of met 3 of 4 personen te praten over ons gevoelsleven en over de mindful opdrachten die wij gekregen hadden.

De 8 mindfulness lessen heb ik ervaren alsof ik door een “andere bril” naar het dagelijkse leven ben gaan kijken. Mijn oren zijn af en toe een beetje opstandig en gaan dan weer suizen en zeggen “Marian, je bent weer als kip zonder kop overal naar toe gerend, je bent niet bewust bezig geweest, je hebt regelmatig geen rust genomen”. De dagelijkse meditatie bij het luisteren naar De Berg van Suzan geeft mij zoveel innerlijke rust evenals 3 keer per dag zelf een paar minuten gewoon niets doen. “We gaan voor magie, voor minder doe we het niet. Magie is niet een soort hocus pocus, magie is dat diepe, innerlijke gevoel van liefde, tegenwoordigheid en openheid naar het wonder van wat nu is”. Lieve Suzan, ik wens je heel veel plezier bij al het werk dat je in de toekomst gaat doen!

Marian, Gepensioneerd

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Door de mindfulness training heb ik geleerd om niet te kritisch of perfectionistisch te zijn, om los te laten. ‘Mildheid’, ‘bewust worden van je automatische piloot’ en ‘gedachten zijn geen feiten’ zijn woorden die ik uit de mindfulness training meeneem en elke dag weer zie terugkomen. Misschien klinken deze woorden heel logisch als je ze leest, maar door de mindfulness training heb ik ze in een veilige omgeving kunnen uitproberen en ervaren wat ik er mee kan.

De begeleiding van Suzan vond ik heel fijn en bijzonder; ze zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt en iedereen wordt gezien. Mindfulness kan je op allerlei manieren leren, ook in je eentje vanuit huis met alle informatie die op internet te vinden is. Maar ik ben heel blij dat ik in 8 weken samen met de andere deelnemers en onder begeleiding van Suzan mindfulness heb mogen ontdekken. Ik vond het heel waardevol om ervaringen te delen met anderen en door Suzan aan de hand te worden genomen.

Suzanne, Projectmedeweker

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Op vrijdagochtend, half tien stapte ik voor het eerst het yogacentrum binnen. Ik had wel eens aan yoga gedaan, maar niet meer dan een paar keer. De mindfulness basistraining kreeg ik aangeboden via mijn werk. Het leek mij iets dat goed voor me was en daarom vond ik dat ik het maar moest proberen, echt zin had ik er niet in. Moeten, dat woord gebruik ik sindsdien een stuk minder.

Voor mij is mindfulness een van de meest efficiënte vormen van therapie. Je leert vaardigheden waarmee je jezelf verder kunt helpen. Ik heb leren ontspannen, beter leren voelen en geleerd om een keuze te kunnen maken om mee te gaan met een bepaalde gedachtes of emoties, of niet. Ik zit beter in mijn vel en ik heb veel inzichten in mezelf gekregen. De mindfulness training heeft mij genoeg geleerd om voorlopig zelfstandig te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik blijf doorgaan met mindfulness, niet omdat het moet, maar omdat ik het fijn vind.

Ik zie de rol van Suzan als een bepalende factor voor deze geslaagde ervaring. Acht weken lang, iedere vrijdagochtend naar een training vergde best wat discipline. Maar met welke stemming ik de mindfulness training ook begon en welke ervaringen er ook kwamen, ik ging altijd met een voldaan gevoel weer weg. Suzan staat stevig in haar schoenen en weet wat ze wilt. Hierdoor houdt ze het overzicht. Ik heb veel bewondering hoe Suzan de balans vindt tussen het geven van ruimte voor persoonlijke ervaringen en het houden van de regie. Daarnaast beschikt ze over een grote dosis mensenkennis waardoor ik me bij de telefonische intake al meteen begrepen voelde. Dat ze ook nog buiten de mindfulness training te bereiken was voor persoonlijke vragen, maakt het plaatje voor mij compleet. To the point, toegankelijk en zorgzaam, wat mij betreft de ideale combinatie.

Irene, Entrepreneur Relations

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Mijn reden om de Mindfulness Basis training bij Suzan te volgen is omdat ik rondliep met vragen die velen van ons hebben. ‘Waar word ik gelukkig van?’, ‘Waar ben ik nou goed in?’ en ‘Wat wil ik nou echt?’ Ik hoopte door mindful te zijn beter naar mezelf te kunnen luisteren om op een indirecte manier antwoord te vinden op mijn vragen.

Het komt zeker niet vanzelf, maar iets wat je aandacht geeft groeit. En zo werkt dat ook met mindfulness. Suzan geeft je ontzettend goede handvatten om mindfulness onder de knie te krijgen. In kleine stapjes laat ze je kennis maken met wat mindfulness is. Onder haar begeleiding leer je te mediteren en je aandacht specifiek te richten. Het is de kunst om ook naast de training en vooral ná de training het mindful zijn een plekje te geven in je leven. Maar dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, want mindful zijn zit vaak al in kleine dingen. Een paar keer per dag probeer ik wel even mindful te zijn door aandacht te geven aan juist de alledaagse zaken, zoals lopen, eten, de geluiden die ik hoor en gedachten of gevoelens, zowel positieve als negatieve.

Het klinkt als een soort wondermiddel, maar het werkt echt. Door zo nu en dan mijn aandacht naar binnen te richten en aandacht te geven aan wat ik nu eigenlijk voel en waar ik dat dan voel, heeft me veel geleerd. Ik heb meer geduld, kan beter omgaan met negatieve gevoelens en gedachten, ben vaak scherper en kan verdriet beter omzetten in iets positiefs.

Mindfulness heeft me een stevige basis gegeven in mijn verdere zoektocht naar wat ik wil. Het heeft me erg veel gebracht en het gaat me nog meer brengen zolang ik het mindful zijn aandacht blijf geven. En dat ga ik zeker doen, want ik zou niet meer zonder willen.

Uti, Consultant

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

De Mindful & Effectief werken training geeft veel inzichten en brengt rust in het drukke dagelijkse leven. Suzan is echt een super goede motivator en door haar persoonlijkheid geeft ze je het gevoel dat je er echt mag zijn en dat je goed bent zoals je bent! Ze is heel goed in het luisteren tussen de regels door en weet op een hele zuivere manier je toch ertoe te brengen dat je op een andere manier kan denken en voelen.

Marco

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Hoi Suzan, Ik wou je nog even bedanken voor je mindfulness trainingen bij ons op kantoor. Ik heb er heel veel aan gehad. Ik heb de beide examens die ik nog moest doen in een keer gehaald. Door je oefeningen kon ik heel rustig blijven en zat ik zonder stress en zenuwen het examen te maken. De nachten ervoor zelfs niet wakker gelegen! Nogmaals bedankt, want jouw oefeningen hebben er echt aan bijgedragen dat ik veel minder stress/zenuwen had en daardoor veel relaxter was. Ik ga ook zeker door met de oefeningen.

Miranda, Verzekeringsadviseur

Deelnemer mindfulness werken training, incompany

De 8 weekse mindfulness training bij Suzan zit er helaas op! Ik heb er erg van genoten en er veel van opgestoken. Ik begon aan deze mindfulness training om iets te doen aan de onrust die ik voelde, het constante gepieker en onzekerheid over mijzelf. Ook wilde ik beter leren omgaan met pijnklachten en luisteren naar de grenzen die mijn lichaam aangaf.

De eerste weken van de mindfulness training waren voor mij best moeilijk. Ik vond het lastig en ook spannend om mij in een groep open te stellen. Ook vond ik het confronterend dat ik me er vaak niet toe kon zetten om thuis de mindfulness oefeningen te doen. Het thuis oefenen ervoer ik als iets dat ‘moest’ en als iets wat ik ‘niet goed genoeg deed’, gedachtes die ik ook in bredere zin vaak voel. Door de begeleiding van Suzan ben ik deze negatieve gedachtes over mezelf gaan zien voor wat ze zijn, namelijk gedachtes en geen feiten.

Door de verschillende meditatie oefeningen train je jezelf om aandacht te geven aan je gedachtes/gevoelens, zonder er over de oordelen of er tegen te vechten. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor milder voor mezelf ben en meer rust heb. De rol die Suzan inneemt in de groep is heel waardevol. Ze creëert een ‘veilige plek’ waar ieders emoties en gedachtes een plek hebben, zonder dat daar een oordeel over is. Bedankt voor de fijne mindfulness training en voor de vele inzichten Suzan!

Mirian, Content manager

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Door mezelf eerst te verdiepen op het internet naar mindfulness heb ik een mindfulness training gekozen die bij mij zou passen en echt helemaal van deze tijd is. Dat is gelukt bij Suzan. Jong en enthousiast. Eenmaal begonnen sloop de twijfel er in. Is dit wel echt iets voor mij? Nu, aan het einde van de 8 weekse mindfulness training, kan ik alleen maar zeggen dat doorzetten en minimaal 20 minuten thuis je brein trainen je echt verder gaat brengen. Na een week of vijf begon ik namelijk pas echt te merken wat bewust worden werkelijk is.

Eric, Sales Engineer

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

In September 2015 heb ik de Mindfullness cursus gevolgd bij Suzan. Voor de cursus vroeg ik me soms wel af : Is dit wel iets voor mij, de nuchtere ik? Heb ik er wel tijd voor? Anderzijds vind ik het altijd leuk en boeiend om nieuwe dingen te leren en was ik erg benieuwd wat “mindful zijn” nu precies inhoudt.
Na een leuk intakegesprek met Suzan begon ik vol enthousiasme aan de lessen. Mediteren, naar je lichaam luisteren, focussen, stil zijn, luisteren, even rust…klinkt allemaal heel gemakkelijk maar ik leerde dat dat voor mij niet vanzelfsprekend is. Als werkende moeder van 3 kinderen, gehuwd, drukke baan en een medische achtergrond heb ik geen tijd om “zen” te zijn en moet alles snel gaan in mijn drukke bestaan. Niets is minder waar natuurlijk. Mijn hoofd wist dit al lang maar ik ging gewoon door…. tot Mindfulness dit veranderde.

De cursus gaf me bepaalde inzichten en handvaten die erg waardevol zijn. Ik heb er baat bij op het werk maar zeker ook in mijn thuissituatie. Enkele maanden geleden beleefde ons gezin een zeer stressvolle periode wegens medische omstandigheden van mijn echtgenoot. Bijna niets hielp om mezelf te ontspannen, om even tot rust te komen tijdens deze heftige periode. De mindfulness oefeningen, de app en tips van de cursus werkt voor mij. Voor mij -zeker tijdens die periode- het “bewijs” (voor de ongelovigen onder ons) dat Mindfulness echt werkt!

Vanuit mijn positieve ervaringen beveel ik iedereen de Mindfulness cursus aan bij Suzan!

Cindy, Advisor Learning & Development

Deelnemer mindful werken training, incompany

Ik heb de 8 weken mindfulness training individueel gevolgd bij Suzan. Het prettige daaraan is dat je eigen aandachtspunten kan toepassen tijdens de sessies, zo wordt het nog persoonlijker. Suzan doet zelf mee met de mindfulness oefeningen waardoor je toch met iemand kan praten over je ervaring na de oefeningen. Suzan stelt zich erg open op en straalt een bepaalde rust uit waardoor je je gelijk op je gemak voelt. Tijdens de sessies heb ik geleerd sneller te accepteren, los te laten en daardoor heb ik meer rust. Bedankt daarvoor Suzan!

Evelien, Marketing & Communicatie

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Voordat ik wist wat mindfulness en meditatie precies betekende, beschouwde ik dit altijd als vaag of zweverig, aangezien ikzelf een persoon ben die vrij nuchter ingesteld is. Echter nadat ik een aantal mensen had gesproken die mindfulness beoefenden, was mijn interesse steeds meer aangewakkerd. Dit waren allemaal leuke, positieve, succesvolle en down-to-earth mensen die helemaal niet in het profiel pasten van meditatie-beoefenaars wat ik eerst voor ogen had. Ik legde voor mezelf de link: ‘Als dit voor hen iets heeft opgeleverd, misschien is het ook van toegevoegde waarde voor mij. Baat het niet, dan schaad het niet right?’

Ik ben samen met een goede vriendin die (net als ik) een drukke, verantwoordelijke baan heeft en continu de balans zoekt tussen privé-werk, een mindfulness training van 8 sessies begonnen bij Suzan. Door de sessie met z’n tweeën te doen was het heel prettig en persoonlijk. Ik kan alleen maar zeggen dat het een verrijking is in mijn dagelijkse leven. Ik ga nu veel bewuster met dingen om, waardoor ik bepaalde zaken beter kan accepteren en ook daarnaar kan handelen. Ook realiseer ik me nog beter wanneer er zich een mooie ervaring voordoet (en kan daar dan ook extra van genieten). Het allermooiste is nog dat ik nog bewuster dichtbij mezelf kan blijven in alles wat ik doe.

Nathalie, Business Consultant

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Zonder een echte probleemvraag te hebben stapte ik met een open mind bij Suzan binnen. Al snel werd ik veel meer bewust van mijn eigen automatische piloot; een enorme eye-opener! Suzan leerde mij om te mediteren, iets wat ik in het begin vooral erg zweverig vond. De eerste weken was het voor mij dan ook moeilijk om iedere keer weer te mediteren. Toch heeft Suzan het voor elkaar gekregen om mij regelmatig te laten mediteren.

Met mijn achtergrond als topsporter besteed ik veel tijd aan de training van mijn spieren. Op een leuke en simpele manier heeft Suzan het zweverige van mediteren voor mij heel praktisch gemaakt. Want zoals Suzan altijd tegen mij zei: “je bewustzijn is net als een spier, om beter te worden moet je die spier trainen net als bij topsport.” Meditatie is de manier om je bewustzijn te trainen! Als topsporter heeft mindfulness mij vooral geholpen om beter te rusten, waardoor ik nog meer uit mijn trainingen kan halen. Bovendien is, door meer in het hier en nu te blijven, het “afzien’ tijdens trainingen en wedstrijden een stuk makkelijker geworden. Ik heb nu meer focus.

De mindfulness training van Suzan kan ik iedereen aanraden. Bewustzijn moet je gewoon ervaren. Inmiddels ben ik verslaafd aan mindfulness 😉

Marc, Topsporter

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Na ooit een mindfulness proefsessie te hebben gedaan, speelde ik al een tijd met de gedachten om een cursus mindfulness te doen. Echter juist de reden om het te doen (een druk bestaan en een constante race om vrije tijd), weerhield mij ervan om te beginnen. Totdat een vriendin van mij opperde om samen een 1-op-1 sessie te gaan doen bij Suzan. Dit was een mooie “druk op de ketel” voor mij en enigszins sceptisch begon ik, want ook nog een “training” naast mijn werk, opleiding, sport en druk sociaal leven; was dat wel zo’n goed idee?

Wat ben ik blij dat ik de knoop toch heb doorgehakt. De sessies met Suzan waren inspirerend en precies wat ik nodig had, Suzan’s enthousiasme was aanstekelijk. Haar passie voor het vak en constante wil om te leren maakten dat de individuele mindfulness sessies voorbij vlogen. Natuurlijk is het nu de kunst om door te zetten, maar Mindfulness heeft me geleerd wat tijd voor mezelf is. Ontspannen zat er bij mij niet in en op het werk was ik met een constante “ratrace” bezig. De kracht van de geest is sterk, echter je kan deze zelf beïnvloeden en je niet door jezelf gek laten maken.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar Suzan heeft me tijdens de individuele mindfulness training op originele wijze geleerd dit onder controle te krijgen. Door mijn rust te nemen en eerder mijn stresspunten te herkennen ben ik een nieuwe weg ingeslagen die ik hopelijk nog lang kan doorzetten

Kimberley, Manager

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Als je denkt “ik leef bewust” dan kan Suzan je tóch inzichten geven die je verder helpen in het leven. Ik heb een individuele mindfulness training bij haar gevolgd en heb veel van haar geleerd. Niet zweverig of saai maar echt van NU! Toen ik begon met de training was ik op zoek naar meer balans, ik kan nu echt zeggen dat ik dat gevonden heb en bewuster in het leven sta. Suzan heeft me geleerd niet te streng te zijn en minder te oordelen. De dingen gaan zoals ze gaan en mijn gedachtes zijn er zoals ze er zijn, en het belangrijkste… ze zijn goed! Mindfulness is een nieuwe way of life die ik iedereen aan kan raden. Ik weet zeker dat eigenlijk iedereen, hoe je ook in het leven staat, hier baat bij heeft

Sandra, Communicatie voorlichter

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Suzan heeft me geholpen om mezelf weer terug te vinden. Durven voor mezelf te kiezen en keuzes te maken. Hoe reageer ik in stressvolle situaties en hoe kan ik hier vervolgens beter mee leren omgaan. Ook grenzen stellen kwam hierin steeds weer naar voren. De fijne gesprekken en verschillende (meditatie) oefeningen hebben mij erg geholpen om hier beter mee om te kunnen gaan. Suzan heeft een goed luisterend oor en stelt de juiste vragen op het juiste moment. En dit allemaal op een hele prettige manier, die zeker niet zweverig was maar juist heel fijn.
 
Al bij de eerste ontmoeting voelde ik me bij haar op mijn gemak en wist ik meteen: “Dit zie ik zitten, op deze manier wil ik hiermee aan de slag”. De wekelijkse training werd voor mij een houvast en de vele oefeningen thuis een routine waar ik nu nog steeds veel profijt van heb. De weken vlogen voorbij en voor ik het wist kwam het einde van de training al in zicht. Ik heb geen moment spijt gehad van deze keuze en zou het iedereen aanraden.
 
Sophie, Leerkracht

Deelnemer mindfulness training, Dordrecht

Staat jouw ervaring hier straks ook bij?
Neem vrijblijvend contact me ons op of meld je aan voor een vrijblijvende intake.
We kijken er naar uit je te ontmoeten!

CONTACT

MindfulCentrum
Binnen Walevest 46
3311 AB Dordrecht

T: 078 203 203 3
E: info@mindfulcentrum.nl

KVK: 57000018
BTW: NL001143456B87

VOLG ONS